Autor Wątek: problem z hierarchią  (Przeczytany 3150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mario

• Gość
problem z hierarchią
« dnia: Lipiec 25, 2004, 18:15:16 pm »
Cześć, mam problem w zmodelerze, polega to na tym że gdy już mam wszystko ustawione w hierarchi to zamknięciu tego okienka i ponownym otworzeniu hierarchia jest rozsypana tzn. wszystko jest po przemieszczane.nie wiem co z tym fantem zrobić próbowałem już :zapisywac plik od razu , po wczytaniu to samo, używałem różnych wersji zmodelera i nic.Na pewno gdzieś popełniam błąd tylko nie wiem gdzie może ktoś mi podpowie jak to zrobic przwidłowo żeby hierarchia się nie rozsypywała, podobny problem miałem robiąc wózek do mafii.

koszcz

• PCH Legends
    • http://www.pchteam.com/
problem z hierarchią
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2004, 18:56:19 pm »
A po ułożeniu hierarchy edytujesz model lub wykonujesz jakieś operacje na nim?

Wichur

• PCHTeam
    • Moja strona z portfolio
problem z hierarchią
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2004, 20:47:35 pm »
Spróbuj zastosować Tools/Hierarchy/Affect Editing  :wink:

Ауди 80

koszcz

• PCH Legends
    • http://www.pchteam.com/
problem z hierarchią
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2004, 09:27:15 am »
A tego to nie wiedziałem :D

mario

• Gość
problem z hierarchią
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2004, 15:21:02 pm »
co do pierwszej odpowiedzi, próbowałem różnych sposobów nie edytowałem, edytowałem, od razu po ułożeniu hierarchi zapisywałem wózek w pliku dff lub 4ds(zależy przy której grze akurat modziłem) i to wszystko na nic hierarhia rozsypywała się. szukałem tutoriali na ten temat ale nic nie znalazłem. co do drugiej odpowiedzi to akurat tego nie próbowałem ale zaraz przetestuję może to będzie rozwiązaniem problemu, mam 2 gabloty które chciałem wstawić do gta i musze powiedzieć że już łatwiej idzie sprawa z wstawianiem zupełnie nowych modeli postaci niż wózków.

kaufman

• PCT Forum User
    • Http://www.gtacity.pl
problem z hierarchią
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 26, 2004, 16:59:21 pm »
nie jestem zbyt dobrym carmakerem ale sadze ze jezeli masz wersje starsza niz 1.07b to ja wywal i se zmien na najnowsza a jak nie to moze nie zapisujesz hierarchy?

mario

• Gość
problem z hierarchią
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 26, 2004, 18:21:42 pm »
kaufman-korzystam tylko z tej 1.07b z rónych miejsc zciągałem bo myślałem że moze walniety jest ten program, natomiast zaskoczyło mnie to zapisywanie hierarchii, nie wiem jak to się robi może mógłbys coś więcęj napisać o tym bo mase czasu spędziłem przy tym programi i ni grzyba z tą hierarchią rozpaczdo łeź , wiesz pewinie oczym piszę , mam zrobione gabloty i nie moge ich umieścić w grze.

kaufman

• PCT Forum User
    • Http://www.gtacity.pl
problem z hierarchią
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 26, 2004, 19:28:55 pm »
z tym zapisem to sie pomylilem ale wyglada na to ze hierarchy pod naciskiem czegos samo sie resetuje :/ w sumie jakby pomyslec to eroziwazan jest 1000 a zadnego z nich nie znam ;/

Alexander

• PCHTeam
    • http://www.pchteam.com
problem z hierarchią
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 26, 2004, 19:46:31 pm »
Zrob eksperyment, wez jakis dff (nieswoj, jakis samochod pierwszy z brzegu na dysku) otworz go cos tam zmien, hierarhy uloz tak jak powinno byc (nawet zrob specjalnie zeby sie rozsypala) jezeli tez to sie bedzie dzialo na innym pliku to ja widze jedno rozwiazanie format. Kiedys mi sie tez cos dzialo z zanoza, zrobilem formata ale niezupelnie z tego powodu i bylo OK.

MOPAR = My Old Pig Ain't Runnin

mario

• Gość
problem z hierarchią
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 27, 2004, 17:28:59 pm »
Wygląda na to że kolega Wichur udzieli najtrafniejszej rady ponieważ przetestowałem to według jego wytycznych i na razie nima problemów. Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc, swoją drogą podziwiam was że robicie w zmodelerze bo mnie osobiście ten program dobija, jest niby tysiąc razy prymitywniejsz od np.3dmaxa którego mam obcykanego a mimo to do tej pory nie mogę rozkminić wszystkich jego funkcji. Będę miał jeszcze jeden temat i prośbę o pomoc, sprawa również tyczy się zmodelera chodzi mi o to jak się uzyskuje na podobieństwo maxa smoothgroups w zmodelerze, to dla mnie też jest jest magiczna sprawa.Osobiście modeluję np gabloty w maxie a później przeżucam do zmodelera ale tu pojawia się problem z tymi smoothgrups które po exporcie w formacie 3ds znikają przez co wiele elementów traci swój kształt. Liczę na pomocną dłoń kolegi Wichura :) jak i wszystkich którzy mogą coś na ten temat wiedzieć i podzielą się tym ze mną. Z góry dzięki.

Don Mario

• Gość
problem z hierarchią
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 28, 2004, 17:45:27 pm »
czyli chiba nikt nie może mi pomóc raz jeszcze, szkoda :cry:

Alexander

• PCHTeam
problem z hierarchią
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 28, 2004, 18:00:46 pm »
To jest najwiekszy bol, cienie zawsze sie jeb... w sumie niema jako takiej rady, po wrzuceniu z maxa do zanozy musisz poprawiac recznie poly, i uzywac calculate albo innych opcji dotyczacych cieni. Konwertuje (ciezko mi idzie(niechce mi sie)) honde civic zrobiona w maxie, jak otwozylem w zanozie to sie przerazilem, ale karoserie juz mam cala upozadkowana. Wiec bedziesz mial troche roboty przed soba.

Don Mario

• Gość
problem z hierarchią
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 28, 2004, 18:27:16 pm »
czyli krótko mówiąc nie ma odpowiednika smoothgroups w zanzozie?

Alexander

• PCHTeam
problem z hierarchią
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 28, 2004, 18:28:49 pm »
Dokladnie, trzeba niestety recznie naprawic te cienie.

Don Mario

• Gość
problem z hierarchią
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 28, 2004, 18:34:26 pm »
mam pytanie, robisz to manipulując ręcznie normalnymi czy poprzez calkulację?