Autor Wątek: Wgrywanie wozów do SA  (Przeczytany 11139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wichur

• PCHTeam
    • Moja strona z portfolio
Wgrywanie wozów do SA
« dnia: Lipiec 14, 2005, 20:40:19 pm »
1. Wstęp
Zapewne wielu z nas znudziły się standardowe samochody z GTA. Dlatego warto ściągnąć z internetu nowe i je do gry wgrać. I właśnie tu pojawia się problem, a mianowicie nie wiemy jak to zrobić. W takim właśnie celu napisałem ten poradnik, który napewno znajdzie uznanie.
W każdym archiwum z samochodem powinny się znajdować pliki z teksturami ([nazwa samochodu).txd, np. sultan.txd). Dodatkowo mogą znajdować się pliki TXD z paintjob'ami (n. sultan1.txd, sultan2.txd, sultan3.txd), a plik z modelem samochodu ([nazwa samochodu].dff, np. sultan.dff) oraz plik informacyjny (zwykle w formacie notatnika, np. readme.txt, czytajto.txt, scripts.txt, lub inne ).
Powinniśmy się zaopatrzyć w program taki jak IMGTool2.0 (do ściągnięcia na stronie http://www.gtagarage.com)
Jeśli wszystko mamy do zabieramy się do roboty.

2. Odbezpieczanie plików gry
I tu łapie się wiele użytkowników, ponieważ przy wgrywaniu pojazdów programem IMGTool2 wyskakuje im bład. Dzieje się tak dlatego, iż wszystkie pliki gry mają zaznaczony atrybut "tylko do odczytu", tzn. że tych plików nie można modyfikować, no chyba że zmienimy ten atrybut. No więc wystarczy, że klikniemy na plik drugim przyciskiem myszki i wybierzemy opcję "Właściwości".
A następnie na dole odznaczymy haczyk w kwadracie przy napisie "tylko do odczytu".

No więc przydało by się wiedzieć jakie pliki musimy odbezpieczyć, są to:
W folderze MODELS:
gta3.img
W folderze DATA:
carcols.dat
handling.cfg
vehicles.ide
PAMIĘTAJ, ŻE TE FOLDERY ZNAJDUJĄ SIĘ W FOLDERZE Z GRĄ San Andreas
No więc po tym wszystkim mamy odbezpieczone pliki. Robimy to tylko raz, przy następnych wgrywaniach nie trzeba będzie trzeba powtarzać tej czynności

3. Wgrywanie modelu z teksturami
Mamy pliki z rozszerzeniami .dff i .txd. Są to model i tekxtury. Więc uruchamiamy uprzednio zainstalowany program IMGTool2 i wybieramy z menu "File" opcję "Open".

Teraz wybieramy z katalogu w którym zainstalowaliśmy grę folder models i potem plik gta3.img. Wyświetliła nam się zawartość tego archiwum. Za przykład weźmiemy, że pliku które musimy wgrać nazywają się, np. sultan.dff, sultan.txd, sultan1.txd, sultan2.txd, sultan3.txd. Więc klikamy przycisk F2 i wpisujemy nazwę pierwszego pliku, czyli deluxo.dff. Potem klikamy w IMGTool na tym pliku drugim przyciskiem myszy i wybieramy "Rename". Teraz wpisujemy np. stary_sultan.dff. To samo robimy z następnymi plikami, więc klikamy F2, wpisujemy sultan.txd, klikamy drugim przyciskiem myszy na niego i wybieramy "Rename", no i wpisujemy np. stary_sultan*.txd. (* = liczba lub bez)Teraz musimy wgrać nasz nowy model więc wybieramy menu "Commands" i opcję "Add", tutaj podajemy gdzie znajdują się nowe pliki, czyli np. na pulpicie, czy jakimś folderze. Zaznaczamy najpierw jeden plik i klikamy ok. Potem dodajemy następny i tak po kolei. Teraz zamykamy IMGTool2 i możemy już jeździć naszym samochodem w Kochanym San Andreas, ale najlepiej by wgrać jeszcze jego nową fizykę jazdy.

4. Wgrywamy nową fizykę jazdy i kolory i tuning
Otwieramy plik tekstowy (zwykle zwie się readme.txt), tam w głębi mamy podane trzy linijki, wyglądają one mniej więcej tak:

SULTAN       1400.0    3400.0   2.4    0.0 0.1 -0.1  75  0.80 0.8  0.5     5 200.0 28.0 5.0  4 P    10.0  0.5  0 30.0     1.2  0.15  0.0   0.28 -0.20 0.5  0.3      0.25 0.60 35000    2800      4000002      1  1   0

560,   sultan,      sultan,      car,       SULTAN,    SULTAN,    null,   richfamily,    7,    0,   0,      -1, 0.7, 0.7,      1

sultan, 52,39, 9,39, 17,1, 21,1, 33,0, 37,0, 41,29, 56,29

sultan, exh_a_s, exh_c_s, fbmp_a_s, fbmp_c_s, nto_b_l, nto_b_s, nto_b_tw, rbmp_a_s, rbmp_c_s, rf_a_s, rf_c_s, spl_a_s_b, spl_c_s_b, wg_l_a_s, wg_l_c_s

No więc linijka:
 1) fizyka jazdy
 2) wielkość i szerokość kół
 3) kolory auta
 4) Tuning

Teraz podmienienie linijek polega na otworzeniu pewnego pliku i na zamienieniu oryginalnej linijki na tą podaną w readme.txt. Fizyke jazdy znajdziemy w pliku "handling.cfg" (w folderze "data" znajdującym się w folderze z grą), wielkość kół "vehicles.ide" (w folderze "data" znajdującym się w folderze z grą), a kolory w pliku carcols.dat (w folderze "data" znajdującym się w folderze z grą) i tuning w pliku carmods.dat (w folderze "data" znajdującym się w folderze z grą).
Podmiana jest bardzo łatwą czynnością. Szukamy linijki zaczynającej się identyczniej jak ta podana w readme.txt i kasujemy ją, a w jej miejsce wstawiamy nową.

5. Problemy

Jeśli macie jakieś problemy z samochodem w grze (tj. model nie jeździ, brak textur, lub znikające textury w pary miejscach. konieczne jest odświeżenie archiwum. Aby je od świeżyć robimy tak:
1. otwieramy IMG TOOL 2.0
2. bierzemy "File > Open"
3. Wybieramy plik gta3.img
4. bierzemy "Commands > Rebuild archive"

Czekamy aż odświeży wszystkie pliki, po zakończonej akcji zamykamy IMG TOOL i gramy

UWAGA!! Rebuld Archive potrzebuje jeszcze raz tyle miejsca co plik gta3.img (około 1GB)

Orginal: KoSzCz
Convert: Wichur

Ауди 80

cypher

• PCT Forum User
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2005, 16:12:24 pm »
takie pytanko zwiazane z dodawaniem aut, czy jesli fiat 125p nazywa sie sultan.dff i txd to moge zmienic nazwe na np. perenial.dff i txd?? bo zdaje mi sie ze tak mozna bylo robic w poprzednich czesciach...

Master

• PCT Forum User
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2005, 17:28:40 pm »
Cytat: "cypher"
takie pytanko zwiazane z dodawaniem aut, czy jesli fiat 125p nazywa sie sultan.dff i txd to moge zmienic nazwe na np. perenial.dff i txd?? bo zdaje mi sie ze tak mozna bylo robic w poprzednich czesciach...

Ja tak robiłem. 8)
Próbowalem nawet dodawać nowe auta, nie podmieniając ich za istniejące, tylko dorabiać, ale lipa była. :?
img]http://pixel1024.fm.interia.pl/master/profile/01/podpis.png[/img]

Thunder

• PCT Forum User
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2005, 19:12:16 pm »
Chciałbym wgrać toyote supre z gta vc do gta sa .wsadziłem te pliki do gta3.img zamieniłem za jestera , uruchamiam grę i nie ma , nawet próbowałem przez garage editor, lecz garaż nie chce się otworzyć.pomocy!!!!!!!!!!!!!

Master

• PCT Forum User
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2005, 19:22:38 pm »
I pewnie wkleileś linijkę do handling.cfg ???

Siadły

• PCHTeam
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 15, 2005, 19:29:41 pm »
no wichur ladnie :) kawal dobrej roboty. gdybym mial sie czepiac to tego:

...i możemy już jeździć naszym samochodem w Vice City, ale najlepiej by wgrać jeszcze jego nową fizykę jazdy.
www.siadly.com  |

Szutrem po ryju.

cypher

• PCT Forum User
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 16, 2005, 05:30:03 am »
kiedy mozemy sie spodziewac poradnika jak konwertoac auta do SA :)

Thunder

• PCT Forum User
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 16, 2005, 09:57:14 am »
nie wkleiłem nowego handlingu zostawiłem taki jaki był!

Master

• PCT Forum User
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 16, 2005, 11:22:39 am »
Cytat: "mateusz12"
nie wkleiłem nowego handlingu zostawiłem taki jaki był!

To dobrze. :)

Alexander

• PCHTeam
    • http://www.pchteam.com
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 17, 2005, 15:04:09 pm »
Mateusz12, ty wieles toyote co byla przeznaczona do vc i chciales wrzucic do SA?? dobry jestes, wiedz ze to Ci nigdy nie zadziala, trzeba przekowertowac zeby dzialalo.

MOPAR = My Old Pig Ain't Runnin

I AM BECOME DEATH

• POLISZ KARFAKERS
    • przemek.pro
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 17, 2005, 19:19:23 pm »
Ludkowie sei doczekali tuta... :D

Wichur

• PCHTeam
    • Moja strona z portfolio
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 17, 2005, 22:58:48 pm »
Gas:

Poprawione :D

Ауди 80

sponsor

• PCT Forum User
    • http://www.teksturka.prv.pl
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 17, 2005, 23:00:38 pm »
Cytat: "Wichur"
Gas:

Poprawione :D

Taaaaa.............. :lol:
co poprawiłeś?

C==8

Bzzz

• PCT Forum User
    • bzzz stuff
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 31, 2005, 16:09:47 pm »
olaboga nawet ja wiem choć nie mam sa

W folderze DATA:
carcols.dat
handling.cfg
vehicles.ide

prawy click i otwórz w notatniku

a swoją drogą powodzenia....... :?

PsYcHoll

• PCT Forum User
    • http://www.gtalibration.tk/
Wgrywanie wozów do SA
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 03, 2005, 12:48:13 pm »
A jak przekonwertować samochody z SA do VC ?
I jakie służą do tego programy? Bo wszędzie szukam (na google.pl, netsprint.pl i innych wyszukiwarkach) i nie mogę znaleść
url=http://www.gtalibration.tk/][/url]