Autor Wątek: Zmodeler, model widać Tylko z jeden strony.  (Przeczytany 239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rysieku

• PCT Forum User
Zmodeler, model widać Tylko z jeden strony.
« dnia: Maj 27, 2011, 16:08:44 pm »
Witam, jestem użytkownikiem zmodeler'a 2.2 od dwóch dni, chcę zrobić swój pierwszy model samochodu, lecz mam problem gdy robię jakąś część, np maskę to ją widać tylko z jeden strony.

Wichur

• PCHTeam
    • Moja strona z portfolio
Odp: Zmodeler, model widać Tylko z jeden strony.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2011, 16:53:15 pm »
Zapewne chodzi o to, że zaczynasz model z górnego blueprint'a wtedy powstaje płaszczyzna maski a nie model. Aby zrobić np. załamania zaznaczasz z górnego widoku vertexy, które Cię interesują a następnie ruszasz nimi z widoków pozostałych (np. left ).
Jeśli nie jasne jest to dla Ciebie to polecam jakikolwiek poradnik odnośnie modelowania, aby popatrzeć jak odbywa się proces modelowania brył.

Ауди 80

Молозиво

• PCT Forum User
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2011, 20:37:30 pm »
chyba mu chodzi o to że w zmd modele tylko od jednej strony są widoczne, tzn. że nie widać go jednocześnie np. od zewnątrz i od środka. hmm, sam nie umiem objaśnić. xdd
What are you looking for?

cmx a bana 2 chcesz

rysieku

• PCT Forum User
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 28, 2011, 11:53:10 am »
Model zaczynam z right, problem w tym że z jeden strony np prawej model widać, a z lewej strony już nie widać.

Rooster

• PCH Friends
    • Mój DeviantArt
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 28, 2011, 12:52:54 pm »
Nie wiem, może to nie rozwiąże twojego problemu, ale tak do informacji:
Zmod jest programem czysto Gameartowym (tylko do gier, nie używa się go do renderów). Dlatego jego sposób wyświetlania jest taki, jak w grach - face'y są widoczne tylko z jednej strony.

Prosty przykład - myślę że grałeś w Drivera, pierwszą cześć - kiedy auto przejechało przez kamerę, nie widać było nadwozia od środka - od środka auto jest przezroczyste, niewidoczne.

W grach ogólnie face'y są widoczne z jednej tylko strony. Jak chcesz żeby było je widać z dwóch stron - musisz zrobić "drugą warstwę" i ją zreorientować.

Prościej nie umiem :P
Błogosławiony jest ten, który nie mając nic do powiedzenia, powstrzymuje się od dania nam słownego dowodu na to.