Autor Wątek: Gotuj z cmxem!  (Przeczytany 851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

I AM BECOME DEATH

• POLISZ KARFAKERS
    • przemek.pro
Gotuj z cmxem!
« dnia: Maj 04, 2011, 19:38:01 pm »
Wielu z Was było świadkami, jak na ircu zamęczałem gawiedź opisywaniem swoich przygód w kuchni. Tym razem zrobię to na forum, a co!

Dzisiaj przygotowujemy:

Burrito a'la kut***enator

Potrzebne składniki (kolejność w jakiej przychodziły mi do głowy):
  • pół cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • pół kilo mięcha mielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • przyprawy (jakie kto lubi, ważne żeby ostre, muehehehe)
  • papryczka chili
  • papryka jalapeno
  • sos meksykański ze słoika
  • tortilla wrapy

Jedziemy!

1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli. Ja wziąłem pół, pokroiłem brzydko bo mi się spieszyło, ale co kogo to obchodzi. Można więcej, można mniej, kwestia gustu. Ja przepadam za czerwoną, dlatego z niej sobie właśnie skorzystałem.

2. Następnie siekamy czosnek, dość drobno. W moim wypadku były to cztery ząbki, w tym jeden dość byczy.

3. Tniemy na kawałki jedną papryczkę chili (można więcej, można mniej - jak kto woli). Tniemy też jalapeno (zapomniałem zrobić zdjęcia), zależy w jakiej mamy formie. Ja mam taki duży słój papryki w plasterkach w zalewie, wziąłem 6 takich plastrów i pociąłem je na mniejsze kawałki.

4. Cebulę i czosnek wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oleju aż się zarumieni. Ja nie władowałem całęgo czosnku, trochę zostawiłem na potem.

5. Po zarumienieniu się cebuli i czosnku na patelnię wywalamy mięcho.

6. Atakujemy je drewnianą łyżką, żeby nam się rozdrobniło.

7. Doprawiamy. Ja polecam nasypać tam metodą na oko: vegetę (żeby mięso było dosolone i aromatyczne), paprykę słodką i ostrą, pieprz cayenne (duużo), mieszankę do chili con carne, bazylię (<3), czosnek granulowany i co tam jeszcze w szafce znajdziemy.

8. Po wymieszaniu proponuję dodać trochę mocy naszemu daniu, w moim przypadku trochę tabasco habanero.

9. Mięcho smażymy mieszając, aż uznamy że jest gotowe. Nie wiem ile czasu to zajmie, to widać zresztą i można sprawdzić organoleptycznie. Potem dodajemy skrojoną paprykę i resztę czosnku, mieszamy i dajemy sobie trochę pobulgotać, żeby nam aromatem przeszło.

10. Wyładowujemy fasolę i kukurydzę. Fasola jest zwykle w takiej zalewie, ja większość wypijam (EHEHEHE), ale trochę wlewam na patelnię, a tak nie wiem po co.

11. Mieszamy i dusimy/gotujemy/smażymy - nie wiem jak to teraz nazwać, w każdym razie niech sobie trochę pochodzi.

12. Wlewamy sos meksykański. Według mnie wystarczy pół tego większego słoika z Łowicza, ale można dać więcej, ale wtedy wyjdzie dość mocno płynne. Oczywiście sos ten można sobie samemu zrobić w ten czy inny sposób, ale po co się męczyć.

13. Mieszamy, dajemy sobie trochę pobulgotać. Po jakimś czasie dajemy spokój, tak wygląda gotowy "farsz".

14. Wyładowujemy tę ciapę na wrapa, którego zasadniczo pasowałoby na czymś podgrzać, ale nie dorobiłem się jeszcze drugiej patelni, więc mój był zimny. Można go czymś posmarować, ale ja tam lubię na sucho.

15. Zawijamy. Nie wiedziałem jak to pokazać, zresztą ja to źle i brzydko robię, wyguglacie sobie. Jeżeli ktoś chce, może jeszcze polać sosem.

16. Smacznego!

Siadły

• PCHTeam
Odp: Gotuj z cmxem!
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 04, 2011, 19:59:13 pm »
Hm, po kilku co najmniej dziwnych tematach, wreszcie jakiś odpał cmx'a który się przyda. Czasem sosy chinskie/slodkokwasne/pieczarkowe i kotlety/ryby na studiach się nudzą. Teraz bedę miał rozwiązanie tego problemu: PCH! Nie sądziłem, że jeszcze coś kiedyś przydatnego coś tu znajdę. Czekam na kolejne pozycje! :D
www.siadly.com  |

Szutrem po ryju.

Rooster

• PCH Friends
    • Mój DeviantArt
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 04, 2011, 20:59:30 pm »
Mam nadzieję że do października będzie tu coś więcej ;D
Błogosławiony jest ten, który nie mając nic do powiedzenia, powstrzymuje się od dania nam słownego dowodu na to.

I AM BECOME DEATH

• POLISZ KARFAKERS
    • przemek.pro
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 04, 2011, 21:06:14 pm »
Jak będe miał zajawkę na fotografowanie podczas kucharzenia to czemu nie.

Hubert

• PCH Legends
    • PCHTEAM
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 05, 2011, 20:02:42 pm »
MOAR BACON

AND DEEP FRY MOTHERFUCKER, DEEP FRY
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2011, 20:06:25 pm wysłana przez Hubert »

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 05, 2011, 20:21:26 pm »
zamiast tabasco polecam srirachę.

« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2011, 20:27:30 pm wysłana przez mk2 »
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB
 WD Caviar Green 1TB | Cheftec 550W

#pchteam | #max3d.pl

Mikä

• PCH Friends
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 06, 2011, 13:25:53 pm »
Akurat mi narobił ochoty jak dietę zaczynam ;/

I AM BECOME DEATH

• POLISZ KARFAKERS
    • przemek.pro
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 29, 2011, 18:52:15 pm »
Ok, jedziemy dalej. Dziś coś bardziej skomplikowanego, ale miałem ochotę na potrawę z kuchni chińskiej:

Kurczak Generała Tso

Listę składników można wyczytać z przepisu.

1. Rozpoczniemy od przygotowania mięsa. Zasadniczo powinno się użyć tutaj ciemnego mięsa z kurczaka, czyli z udek, nóżek, etc. Można dostać je w formie gotowych filetów. Niestey, akurat ich w sklepie nie było, a ja zupełnie nie miałem ochoty na obdzieranie mięsa z kości, dlatego zadowoliłem się piersią z kurczaka. Jeśli jednak zdecydujecie się pojechać w 100% zgodnie z przepisem - to się chwali.

2. Pierś kroimy w kostkę o boku około 2,5 cm.

3. Teraz przygotujemy sos. Zacznę od składników "stałych". Do filiżanki wsypujemy:

• 1 łyżkę mąki kukurydzianej (lub ryżowej)
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę (nie posiadam praski, więc drobno go pociąłem)
  • ok. 2 cm kawałek korzenia imbiru wyciśnięty przez praskę (nie udało mi się kupić, więc zadowoliłem się wsypaniem trochę sproszkowanego imbiru)

4. A teraz składniki płynne.

• 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka wody
  • łyżka octu ryżowego (ujdzie też zwykły biały)
  • pół szklanki bulionu kurzego (zrobiłem sobie z kostki)

Wszystko dokładnie mieszamy, aż się w zupełności rozpuści.

I wstawiamy sos do lodówki.

5. Teraz przygotujemy ciasto. Składniki:

• pół szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • jedno jajko
  • półtorej łyżki sosu sojowego
  • trochę białego pieprzu

Mieszamy i dolewamy wystarczającą ilość wody, a by ciasto nie było za gęste.

6. Wsypujemy w nie naszego skrojonego kurczaka i mieszamy, aż ciasto równomiernie pokryje wszystkie kawałki.

7. Rozgrzewamy w garnku olej i wkładamy kawałki kurczaka pojedynczo, aby nam się nie posklejały. Miałem mało oleju (zapomniałem dokupić), więc smażyłem partiami. Czas smażenia? Na oko, aż się kawałki apetycznie zarumienią.

8. Kurczak się smaży, mieszamy co jakiś czas, a w międzyczasie bierzemy cebulę dymkę i 2-3 małe papryczki chili...

9. ... i ciachamy je.

(z cebuli ten "trzonek" też, nie ma go na zdjęciu bo mi się rozsypał na podłogę ;/)

10. Kurczak usmażony, teraz wrzucamy nasze skrojone warzywa na woka i smażymy je na odrobinie oleju.

11. Następnie wyjmujemy nasz sos z lodówki, mieszamy go, a następnie wlewamy do woka.

Dajemy mu jakiś czas sobie pochodzić, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Nie radzę dawać dużego ognia, bo za szybko zrobi się glutowaty i może się przypalić.

12. Kiedy sos jest wystarczająco gęsty, wsypujemy do niego naszego kurczaka i przez chwilę jeszcze mieszamy.

13. Po chwili wywalamy na talerz i żremy!

Można podawać z czymkolwiek, ja żarłem z ryżem (chyba nie muszę opisywać jak się przyrządza). Spożywamy pałeczkami albo jesteśmy pedałami.

Smacznego!

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2011, 13:43:11 pm »
Zajebiście to jest zrobione, wygląda jak z chinola. Będę musiał zrobić!
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB
 WD Caviar Green 1TB | Cheftec 550W

#pchteam | #max3d.pl

Siadły

• PCHTeam
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 31, 2011, 13:50:28 pm »
wyglada mega, tylko czas trzeba znalezc na takie rarytasy :)
www.siadly.com  |

Szutrem po ryju.

Hubert

• PCH Legends
    • PCHTEAM
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 31, 2011, 14:38:48 pm »
Meeting u cmxa, postanowione.

Wichur

• PCHTeam
    • Moja strona z portfolio
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 31, 2011, 17:26:12 pm »
Chętnie bym zjadł ale nie chce mi się robić :(

PS Może lepiej zrobić podforum o jedzeniu? ;P

Ауди 80

Rooster

• PCH Friends
    • Mój DeviantArt
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 31, 2011, 18:42:45 pm »
e, nie warto, bo chyba tylko Przemkowi się na tyle nudzi żeby robić topici o gotowaniu :P
Błogosławiony jest ten, który nie mając nic do powiedzenia, powstrzymuje się od dania nam słownego dowodu na to.

Siadły

• PCHTeam
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 31, 2011, 20:22:53 pm »
Ale Cmx znalazł wreszcie projekty, które może z powodzeniem kończyć! Brawo! :D
www.siadly.com  |

Szutrem po ryju.

I AM BECOME DEATH

• POLISZ KARFAKERS
    • przemek.pro
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 31, 2011, 20:51:37 pm »