Autor Wątek: [3DS][WIP][Racer] Audi RS2  (Przeczytany 1267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hubipl

• PCT Forum User
    • Carmaking by HubiPL
[3DS][WIP][Racer] Audi RS2
« dnia: Marzec 26, 2011, 13:25:26 pm »
Po przerobieniu S4 sedan na Avanta postanowiłem, że zrobię od podstaw model Audi RS2. Przy okazji zdecydowałem się w końcu po wielu latach pożegnać ze zmodelerem i teraz modeluję w maxie. Efekty prac na screenach poniżej. Siatka nad przednim błotnikiem to masakra i ogólnie krzywo jest na błotniku ale to się poprawi jeszcze.

Zapraszam do odwiedzania mojego bloga o carmaking'u ---> http://www.carmaking.cba.pl

Rooster

• PCH Friends
    • Mój DeviantArt
Odp: [3DS][WIP][Racer] Audi RS2
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 26, 2011, 19:16:26 pm »
wygląda całkiem przyzwoicie, ale wydaje mi się że na rogu przedni zderzak ma krzywą siatkę.
Szyba jest łukowata, czy od dachu do maski idzie prosto? Bo raczej powinna być wypukła :P
Nie wiem jak bardziej doświadczeni koledzy powiedzą, ale mi się wydaje że złączone trójkąty w miejscu rejestracji tylnej to nie jest dobry pomysł... Chociaż z drugiej strony MS nie będzie, bo to w końcu game art, więc pajączki się uwidaczniać raczej zbytnio nie będą.
Jak się mylę, to myślę że mnie ktoś po prawi :P
Błogosławiony jest ten, który nie mając nic do powiedzenia, powstrzymuje się od dania nam słownego dowodu na to.

Maurycy815

• PCT Forum User
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 26, 2011, 19:18:53 pm »
Fakt nawet potem jakieś hdri... w grze. To od razu będzie krzywe odbicie, w sumie będzie tam rejestracja. Czepne się tylko ilości poly, nie za dużo? (na przednim zderzaku)

boguc

• PCT Forum User
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2011, 20:02:08 pm »
Mi to się wcale nie podoba. Najebałeś poly na zderzaku i z tyłu że hoho. Spójrz ile masz na drzwiach a ile na reszcie karoserii.
Tak, wiem, czasy się zmieniają, wybaczcie moje przestarzałe poglądy. Dla mnie lowpoly to max 15k poly z wnętrzem i kołami.

Rooster

• PCH Friends
    • Mój DeviantArt
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2011, 20:22:50 pm »
No, tak teraz patrzę i poprę przedmówców - jeszcze, no, może wloty w zderzaku ujdą, ale z tyłu poziomo masz nawalone co najmniej 2x za dużo krawędzi na zderzaku. Tak naprawdę wystarczyłoby imo 6-7 paski poly.
Błogosławiony jest ten, który nie mając nic do powiedzenia, powstrzymuje się od dania nam słownego dowodu na to.

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2011, 21:28:51 pm »
Ja bym powiedział, ze nie potrafisz zapanować nad gęstością siatki, ale co ja tam wiem. Nie potrafię modelować.
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB
 WD Caviar Green 1TB | Cheftec 550W

#pchteam | #max3d.pl

hubipl

• PCT Forum User
    • Carmaking by HubiPL
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 19, 2011, 18:47:48 pm »
Przedstawiam screeny z postępami prac. Zrobiłem felgę, próg, słupki, klamki i jakieś tam przetłoczenie jeszcze. Co do felgi to coś mi w niej nie pasuje jeszcze. Odchudziłem też tylny zderzak i zlikwidowałem pajęczynę w miejscu na zamontowanie rejestracji. Gdyby ktoś chciał zobaczyć więcej obrazków to znajdzie je na moim blogu (link w podpisie)

A teraz screeny:

Zachęcam do wytykania błędów.
Zapraszam do odwiedzania mojego bloga o carmaking'u ---> http://www.carmaking.cba.pl

Rooster

• PCH Friends
    • Mój DeviantArt
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 19, 2011, 22:18:37 pm »
Pierwszy screen:
To przetłoczenie nadkola jest wg mnie koło drzwi krzywe. Nie wiem jak to dokładnie wygląda i jak ma wyglądać, ale na moje oko to ładne to to nie jest.
Kółko zdecydowanie nie pod Gameart. Kto widział na samą felgę napieprzać taką ilość poly, szczególnie przez MS? Zdecyduj się, czy to felga pod rendering czy pod gameplay. Rozumiem że opona prowizorka, bo ilość poly jest wybitnie nieproporcjonalna.
Nieproporcjonalność ilości poly - zdecydowanie ta klamka jest do odchudzenia, to jest mały szczegół, a ty napieprzyłeś takiej siatki, jakbyś chciał robić nie wiadomo jakie zbliżenia na renderach. Ta klamka jest pod render, jest zbyt dokładna, za dużo poly. Klamka i wnęka nasrane poly - a zamek jak pożal się Boziu. Ta siatka wokół niego to Mongolia, ale ja się nie znam na takich zabiegach. Ale tak czy inaczej - ta klamka praktycznie jest cała do odchudzenia lub zrobienia od nowa, bardziej "niedbale"...
Dół zderzaka też ma za gęsto imo. To samo się tyczy ścianek bocznych wnęki na tablicę. Słupek jak słupek, parę poly na krzyż, pokaż potem jak go złączysz z burtą.

Tak czy inaczej - robisz auto pod rendering. Ja wiem, czasy się zmieniają, teraz lowpoly to jest do 40000p, ale tak czy inaczej - wyjeżdżasz sporo za dużo, a szczególnie na pierdoły, które i tak nie są warte takiego zachodu.

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 20, 2011, 00:16:17 am »
Wydaje CI się, ze dobrze robisz, a tu nie chodzi o to, żeby srać polygonami. Używaj ich z głową. Dokładasz sobie pracy, a całość to zwykłe marnotrawstwo. Nie wierzę, ze potrzebowałeś poczwórny chamfer na boczne przetłoczenie. Takich pozycji mogę wymieniać i wymieniać w twoim modelu.  Chcesz mieć fajne detale, ale zostawiasz po sobie dużo wachlarzy trójkatów - to psuje odbicia na modelu.

Przestaniesz panować nad tym modelem, albo i juz to się stało.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2011, 00:21:05 am wysłana przez mk2 »
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB

#pchteam | #max3d.pl

hubipl

• PCT Forum User
    • Carmaking by HubiPL
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 21, 2011, 09:17:34 am »
Ok dzięki za wskazówki. Biorę się za poprawianie. Problem jest właśnie w tym, że chcę mieć dokładne detale, żeby nie było tak, że w grze przy lekkim zbliżeniu widać kanty na zaokrągleniach np. w rogach klamki. Wiem, że gra do której robię ten samochód czyli Racer da radę pociągnąć taki model bo bez problemów radzi sobie z modelami z Forzy3, które są jeszcze bardziej szczegółowe. Tylko sprawa się komplikuje w miejscach gdzie te detale łączą się z karoserią (patrz wycięcie na klamkę w drzwiach). Ja znam dwa wyjścia albo zagęścić siatkę karoserii i to raczej odpada bo trzeba by wtedy odpowiednio zagęścić siatkę całej budy, albo próbować to jakoś łączyć i wtedy wychodzą różne dziwne twory typu pajęczyny. Jeśli jest jakiś inny sposób z którego korzystacie to chętnie go poznam. Można by dać jeszcze np dwa pionowe edgesy na drzwiach blisko krawędzi klamki i wtedy te pajęczyny byłyby na małej powierzchni. Jeszcze się nie zdecydowałem jak to rozwiązać dlatego zostały tam wielokąty.

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 21, 2011, 10:04:02 am »
Tyle, że w przeciwieństwie do twojego modelu, polycount w forza3 wykorzystywany jest bardzo dobrze. Pewnie stosują też bardziej zaawansowane metody renderingu modeli których nie wykorzystasz w racerze bo ta gierka nie oferuje takich rozwiązań.

#pchteam | #max3d.pl

hubipl

• PCT Forum User
    • Carmaking by HubiPL
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 21, 2011, 13:58:37 pm »
Rozumiem, że w Racerze nie uzyskam takiego efektu jak w Forza3. Chodzi mi tylko o to, żeby mój model wrzucony do racera był zbliżonej jakości w porównaniu do modelu z Forzy3 umieszczonego w racerze. Postaram się odchudzić siatkę bo rzeczywiście jest kilka miejsc gdzie da się to zrobić ale klamka chyba zostanie taka szczegółowa.

Wichur

• PCHTeam
    • Moja strona z portfolio
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 21, 2011, 16:18:57 pm »
Model wygląda przyzwoicie ale polygonow jest za duzo w ch**.
Na oko wnioskuje, ze masz juz 40-50.000 poly (to co na screenach).
Dojdzie do tego drugi bok, detale, wszystkie felgi to pewnie z 200.000 wyjdzie, gdzie modele z forzy maja po 40.000 max

Ауди 80

hubipl

• PCT Forum User
    • Carmaking by HubiPL
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 21, 2011, 21:10:35 pm »
Model Audi S4 z forzy3 ma chyba coś koło 80tys Mój ma teraz to co jest na zdjęciu około 30tys z czego 20 to dwie  felgi. Felgi będą jeszcze odchudzone ale nie drastycznie tak do 7-8 tys na jedną.

I AM BECOME DEATH

• POLISZ KARFAKERS
    • przemek.pro
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 21, 2011, 21:31:58 pm »
Ja nigdy nie uznaję określenia "za dużo". Tylko czy wygodnie Ci się pracuje na takiej siatce?