Autor Wątek: Studia  (Przeczytany 1925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rooster

• PCH Friends
    • Mój DeviantArt
Studia
« dnia: Październik 28, 2010, 12:38:26 pm »
Bartek idzie na studia :P
Za rok.

Myślę że raczej nie znajdę lepszego miejsca na zapytanie się o radę niż tego forum, z racji na jaki kierunek chcę pójść...
Początkowo chciałem iść na KSF (Krakowską Szkołę Filmową) na wydział Efektów Specjalnych i Filmu animowanego. Stwierdziłem jednak że mam zbyt ubogie i słabe jakościowo portfolio, którego formalnie nawet jeszcze nie założyłem.
Myślałem też o pójściu na Uniwerek Zielonogórski na programistykę jeśli bym się nie dostał na filmówkę, albo na PWr, ale tam bym został "wypłukany" po pół roku pewnie...

Zdecydowałem się na kierunek grafiki komputerowej. Jedyna sensowna szkoła jaką znalazłem do tej pory z tym kierunkiem to KSF. Reszta jakie widziałem to jakieś pypcie które nie wiem jak mnie wykształcą, albo w ich galerii były prace na moim aktualnym poziomie...

Co byście mogli mi poradzić, jeśli łaska? :P Zaznaczyłbym że jestem z pólnocy Dl. Śląska, z Głogowa, więc Rzeszów, Olsztyn czy tam Trójmiasto raczej odpada... :P
Błogosławiony jest ten, który nie mając nic do powiedzenia, powstrzymuje się od dania nam słownego dowodu na to.

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
Odp: Studia
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2010, 12:57:12 pm »
Zależy jak z matmy i fizyki stoisz oraz co od tej grafiki oczekujesz. Grafikę pod kątem artystycznym to masz na ASP. Do tego dobrze jest się zastanowić czy koniecznie chcesz studiować na dziennych.
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB
 WD Caviar Green 1TB | Cheftec 550W

#pchteam | #max3d.pl

_vbl

• PCHTeam
    • http://www.pchteam.com
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 28, 2010, 13:30:38 pm »
polibuda slaska w gliwicach ma otworzyc kierunek "wytwarzanie gier komputerowych". moze tam znajdziesz to co cie interesuje. tak jak emkej mowi, mat i fiz na poczatek to podstawa.

Rooster

• PCH Friends
    • Mój DeviantArt
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 28, 2010, 18:10:49 pm »
O damn, a ja słyszałem że na graficzne/wizualizacyjne kierunki gdziekolwiek wystarczy MIEĆ maturę ;/ Bo np na film animowany nie trzeba mieć określonych wyników, wystarczy świadectwo zdania matury i potem oni mają egzamin praktyczny z rysunku etc...

No szukam czegoś co mi pozwoli potem pracować jako grafik, głównie do renderów na zamówienia, wizualizacje, lub to o czym pisał vbl, prace do gier komputerowych...
Błogosławiony jest ten, który nie mając nic do powiedzenia, powstrzymuje się od dania nam słownego dowodu na to.

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 28, 2010, 18:21:55 pm »
Gdzie Ty masz kierunki na których robi się grafikę? ;P Jak chcesz pracować jako grafik to poszukaj sobie portfolio.
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB

#pchteam | #max3d.pl

Stachu

• PCHTeam
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 28, 2010, 23:59:21 pm »
O damn, a ja słyszałem że na graficzne/wizualizacyjne kierunki gdziekolwiek wystarczy MIEĆ maturę ;/ Bo np na film animowany nie trzeba mieć określonych wyników, wystarczy świadectwo zdania matury i potem oni mają egzamin praktyczny z rysunku etc...

No szukam czegoś co mi pozwoli potem pracować jako grafik, głównie do renderów na zamówienia, wizualizacje, lub to o czym pisał vbl, prace do gier komputerowych...
wybierz sobie losowo 5 najlepszych grafikow z max3d i zapytaj jakie studia skończyli... albo powiedzą ci że w ogóle nie szli, albo są na kierunkach w ogóle nie związanych z grafą. ja tak zrobilem i każdy powiedział mi to samo: własna praca oparta na zasadzie prob i błędów, ewentualnie na tutorialach. :)
ale jesli już musi być szkoła zwiazana z 3d/2d to ponoć 2 w polsce są najlepsze:
http://drimagine.com/
http://www.pjwstk.edu.pl/

Sadza

• PCH Friends
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 29, 2010, 05:36:47 am »
Rooster jedna rada nie idź na studia zaoczne bo to nie są prawdziwe studia. A jak chcesz iść na grafikę to na ASP jest coś takiego jak grafika 3d ale tam bez rysunku się nie dostaniesz.

Siadły

• PCHTeam
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 29, 2010, 07:25:17 am »
Sam się zastanawiałem, czy nie iść w tym kierunku, ale doszedłem do wniosku, że do grafiki 3D nie są mi potrzebne studia (i wybrałem dużo mniej artystyczny kierunek ;D ). W tej branży liczy się portfolio, a nie papier. Oczywiście możesz iść na studia jakieś typowo artystyczne - na pewno rozwiną Twoje możliwości tworzenia, co jest chyba podstawą w naszej branży. A rzemiosła można spokojnie nauczyć się bez studiów.

Ale to każdy musi sobie to rozstrzygnąć.
www.siadly.com  |

Szutrem po ryju.

xionc

• PCH Friends
    • Tuningasy
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 29, 2010, 14:11:50 pm »
Sadza kłamie, jak nie są misiu prawdziwe studia jak zaoczni, mają ten sam zakres materiału jak dzienni a egzaminie, ba powiem więcej, zaoczni bardzo często mają egzaminy z dziennymi. No i dyplom też dają taki sam.

Sadza

• PCH Friends
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 29, 2010, 15:21:51 pm »
xionc nie chodziło mi o sam program a raczej o klimat i ludzi ;)

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 29, 2010, 15:26:52 pm »
... i ilość alkoholu ;-)

#pchteam | #max3d.pl

Rooster

• PCH Friends
    • Mój DeviantArt
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 29, 2010, 17:29:37 pm »
no z tego co mi się zdaje to na dziennych jest trochę luźniej, bo jest mniejszy natłok informacji - wiedza i praca jest bardziej rozłożona w czasie w tygodniu... chyba że się mylę? W sumie, moja mama jest na dziennych i ma zapierdziel... Ale też ma tylko jedną 4 na koniec roku, a reszta 5. ludzie są wszędzie, i jak sobie człowiek z nimi ułoży kontakty to i tak będzie mu się żyło z nimi... a z alkoholem różnie, bo mi piwo nie wchodzi, tylko bimberki, rum, wódka i likier. Tak na marginesie.

drimagine bardzo mi się podoba i w sumie nie bardzo mnie wystraszyły wymagania :) tylko co to jest, studium, normalne studia, kurs? dyplom po tym jakiś jest, bo nigdzie nie widzę? :P

Jigga

• PCH Friends
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 29, 2010, 18:26:48 pm »
Studia są ch**owe.

Anonymous

• PCT Forum User
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 29, 2010, 18:59:10 pm »
Studia są ch**owe.

Taa, pie*dol studia, zostań ninja!

(Nie mogłem się powstrzymać)

A w temacie, też za rok zamierzam coś zacząć. . .
Ale raczej bardziej humanistycznego. . .  :)

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 30, 2010, 00:13:56 am »
studium to szkola ucząca ciebie do zawodu (najczęściej wymaga matury i nie uczy ciebie zawodu, którego uczą zwykłe technika, czyli nabędziesz extra papier.)
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2010, 09:51:10 am wysłana przez mk2 »

#pchteam | #max3d.pl