Autor Wątek: Sklejanie vertexów w 3d max  (Przeczytany 753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kura

• PCHTeam
Sklejanie vertexów w 3d max
« dnia: Lipiec 26, 2010, 22:36:39 pm »
Witam

Mam problem otóż znam opcje weld którą zawsze łączę vertexy i w maxie jest wszysko ok. Spróbuje to tak wytłumaczyć zazwyczaj jak złączam dwa obiekty w jeden opcją weld to w maxie na renderach itp. wygląda to ok. Jednak przy konwersji np. do zmoda czy do jakieś gry połączone vertexy opcja weld wyglądają jak zwyczajny detach. Gdy na przykład poprawie to w zonzie opcją unite select to już jest wszystko jak najbardziej ok.

Teraz pytanie czy jest w maxie taka opcja jak unite select w zmodzie żeby dosłownie skleić dwa vertexy. Oczywiście za każdym razem ustawiam dystans zresztą nie ma to i tak znaczenia w tym wypadku.

Z góry dziękuję za pomoc mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi. Trochę ciężko to wytłumaczyć.

Wichur

• PCHTeam
    • Moja strona z portfolio
Odp: Sklejanie vertexów w 3d max
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2010, 07:31:00 am »
jest zaznaczasz dwa vertexy i CTRL+ALT+C

Ауди 80

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 27, 2010, 10:06:16 am »
Niestety lipa nadal to samo ale dzięki za pomoc:

Jak widać na zdjęciach oczywiście w maxie mam powyłączane jakieś smoothnessy czy iterations.

Jak robie jednolity obiekt w maxie to wszystko jest jak być powinno ale kiedy chce złączyć dwa obiekty to już jest problem. Zrobiłem cały przód samochodu i w zmodzie wygląda identycznie jak w maxie dopiero teraz zaczęły sie cyrki jak chce zrobić tył.

Wichur

• PCHTeam
    • Moja strona z portfolio
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 27, 2010, 11:14:24 am »
mozliwe, ze....
facy sa odwrocone w inna strone i juz nie da sie zlaczyc...
smothgroup jest na danych face'ach
max pieprzy glupoty :)

Ауди 80

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2010, 12:05:24 pm »
Ok pokombinowałem i zacząłem robić tył innym stylem tzn. tył tak samo jak robiłem przód a na końcu złączę dwie części auta. Włąśnie ctrl+alt+c bo zauważyłem że ta opcja działa idealnie gdy jest 1 na 1 vertex bo gdy jest małe zamieszanie w siatce to są problemy.

Tak przy okazji zapytam jak wy robicie auta w maxie? Najpierw przód później tył i łączycie tak jak ja teraz czy jednocześnie robicie całą karoserie a na końcu dajecie jakieś detale/przetłoczenia? Bo przy najmniej u mnie są małe problemy z tylnym nadkolem i złączeniem tego wszystkiego.

Ogólnie dzięki za pomoc. Mam nadzieję że nie będę miał już problemów.

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2010, 13:03:20 pm »
Zrób byłę auta a potem wycinaj detale.
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB
 WD Caviar Green 1TB | Cheftec 550W

#pchteam | #max3d.pl

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 15, 2010, 10:17:15 am »
Znów mam z tym problem  :-X. Model jest ok. wszystko ładnie do póki nie zamapuję. Jak zamapuję to znowu gdy otwieram go wygląda jak by był podetachowany oczywiście w maxie wygląda ok. To jest problem exportu.

Teraz pytanie robię to zawsze tak Export>3ds i zmodeler import>3ds i jest własnie ten problem. Jak zaexportuje do dff i później otworze w zmodzie to jest ok. Ale nie mogę do dff wyexportować więcej niż jednego obiektu. A to też jest dla mnie mały problem.

Czy istnieje jakiś 100% sposób żeby przenieść model z 3d maxa do zmoda i żeby wyglądał identycznie bo ciągle mi coś przeszkadza.