Autor Wątek: "Naklejki" na pojazd.  (Przeczytany 447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Horvath

• PCT Forum User
"Naklejki" na pojazd.
« dnia: Maj 06, 2010, 16:55:21 pm »
Witam! Mam malutki problem z nanoszeniem "naklejek" itp. Na podstawie oryginalnego brudu z san andreas, zrobiłem sobie texture, białe tło i reszta to to co ma pokazywać się na pojeździe, po wczytaniu tego do gry, wszystko jest w porządku, biały kolor z textury zamieniany jest odpowiednio na primary lub secondary (w zależności jak ustawiłem). A teraz do sedna, czy da się tym sposobem zrobić, aby zastępowany był inny kolor niż biały? Bo chcę zrobić poprostu białą naklejkę, ale gdy tak zrobie to wiadomo jest ona zamieniana na kolor primary lub secondary... Z góry dzięki za wszelką pomoc, pozdrawiam.

Rooster

• PCH Friends
    • Mój DeviantArt
Odp: "Naklejki" na pojazd.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2010, 19:36:37 pm »
Nie jestem pewien, ale albo powinieneś dać naklejkę niby białą ale powiedzmy z niewielką przewagą któregoś z RGB, żeby tego nie czytał jako białego, a jeśli to nie działa to musisz raczej zrobić nowy plik w pliku TXD, ale nie pamietam jak to tam dokładnie leciało...
Błogosławiony jest ten, który nie mając nic do powiedzenia, powstrzymuje się od dania nam słownego dowodu na to.

Horvath

• PCT Forum User
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2010, 20:53:59 pm »
Sprawdziłem i działa to jeszcze zupełnie inaczej niż myślałem, wygląd jest zależny od koloru primary, w grze zrespawnowałem pojazd biały, tekstura nałożona była idealna, niebieski to niebieski itd. po zmianie koloru np. na czerwony kolory z tekstury jakby mieszają się z kolorem primary i wtedy są przekłamania kolorów, więc chyba zostaje jedynie używanie biało czarnych tekstur bo one działają w porządku ze wszystkimi kolorami, chyba że ktoś ma jakieś inne rozwiązanie tego.

Marf

• Dłużnik PCH
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 09, 2010, 14:37:53 pm »
musisz zrobic ją niby w 3d, czyli dajesz surface, nakładasz na niego teksture z alphą i dopasowujesz do modelu

-----------------

Horvath

• PCT Forum User
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 10, 2010, 22:13:38 pm »
Ok wielkie dzięki, temat uważam za zamknięty.