Autor Wątek: [3DS|GTAIV|Racer]Fiat 125P MR75/1983  (Przeczytany 13304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kura

• PCHTeam
[3DS|GTAIV|Racer]Fiat 125P MR75/1983
« dnia: Kwiecień 06, 2010, 11:08:20 am »
Witam

Od wczoraj zacząłem modelować fiata w 3d maxie. To mój drugi modelik, przesiadłem się na maxa bo czytałem że warto na razie bardzo trudno mi go ogarnąć i dopiero się wszystkiego uczę.

Na razie nie jest dużo ale dałem wam zebyście mnie poprawiali jak by co  :) nadkole jest w tracie poprawek  :).

Mile widziane uwagi i porady.

Nie wiem kiedy i nie wiem jak ale mam zamiar go skończyć  :P

[Edit:]

Jeszcze jedno pytanie do znawców dla czego po zaimportowaćniu modelu do zmoda cienie są brzydkie? Kiedy w 3dmaxie wyglądają zdecydowanie lepiej.

W samej grze jest trochę lepiej ale chamfery się sypią  :-[
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2010, 14:04:41 pm wysłana przez Kura »

Rooster

• PCH Friends
    • Mój DeviantArt
Odp: [Racer][3DS]Fiat 125P MR74
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 06, 2010, 19:39:57 pm »
jakoś mi tak to wygląda łyso cała pozioma linia nad nadkolem... tak płasko strasznie, ale nie chce mi się szukać teraz zdjęcia żeby porównać czy tak jest naprawdę... chociaż zdaje mi się że chyba kąt między "zagięciem" na szczycie nadkola a burtą jest za ostry...
Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem, czy jasno...

I na razie... nie wiem jak to potem będzie wyglądać, ale miejsce pod słupkiem jakoś mi na razie nie wygląda najlepiej... Ale to po prostu może takie wrażenie z braku słupka. A ogólnie to co? Siatex lepszy niżbym ja sam zrobił... Jestem jak na razie strasznym bałaganiarzem jeśli chodzi o siatki, więc nie mam prawa się przyczepić...
Błogosławiony jest ten, który nie mając nic do powiedzenia, powstrzymuje się od dania nam słownego dowodu na to.

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2010, 20:44:07 pm »
Za płaski to na pewno nie jest nie ma jeszcze jednego przetłoczenia i pratu szczegółów więc może dla tego ci się tak wydawać. kąt między "zagięciem" na szczycie nadkola a burtą jest za ostry... - z tym masz racje to poprawie w prawdzie już dawno miałem poprawić ale tak jakoś wyszło  :P nadkole będzie poprawione i maska też trochę. W ogóle model albo zacznę od nowa albo będę musiał cały poprawić bo źle zrobiłem chamfery  :-X Wyglądają ok ale tylko na meshsmooth natomiast bez tego efektu cienie się sypią ma ktoś na to jakieś rady? Bo poradnik na forum o chamferach już nie żywy  :-[.

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2010, 21:04:22 pm »
Do chamfera najlepiej dodać dodatkową krawędź na płaszczyźnie, z która chamfer będzie połączony. Czyli mówiąc bardziej zrozumiale, zrób CUT na błotniku tuż nad chamferem nadkola. O to chodzilo w tym poradniku.

Format 3DS nie zapisuje Smoothing Groups. śą na to sposoby :)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2010, 21:07:10 pm wysłana przez mk2 »
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB
 WD Caviar Green 1TB | Cheftec 550W

#pchteam | #max3d.pl

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 08, 2010, 13:21:07 pm »
Wielkie dzięki, bardzo mi pomogłeś już wszystko jest zrozumiałe  :) Fiata zaczynam od nowa, fiat do racera musi być nie długo dam screeny z prac  ;).

A ty też fiata modelujesz czy zrobiłeś tylko żeby pokazać co i jak?

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 08, 2010, 13:35:15 pm »
Modelowałem kiedyś Kredensa, ale mi sie zepsuł.
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB

#pchteam | #max3d.pl

Rooster

• PCH Friends
    • Mój DeviantArt
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 08, 2010, 19:56:50 pm »
noo, ładny nawet był, szkoda że się zpsiuł... w sumie, Kura, ja tu więcej ci nie pomogę, oprócz tego że mogę powiedzieć "jak mi się to widzi" w porównaniu do reala...

mk2, ty się do trasy przyłóż.
Błogosławiony jest ten, który nie mając nic do powiedzenia, powstrzymuje się od dania nam słownego dowodu na to.

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 11, 2010, 21:33:45 pm »
No szkoda szkoda bo znając twoje umiejętności fiat był by świetny  :).

Grzebie i grzebie w tym maxie trudno mi się przysiąść ale po ok tyg. pracy zdecydowałem że nie ma innego wyjśćia. Powiem tak modeluje się o niebo lepiej ale mam bardzo małe doświadczenie więc robię sporo błędów. Ogólnie we fiacie zrobiłem trochę za gęstą siatkę postaram się zredukować chodź i tak te 1k poly w te czy w te nie powinien robić problemu  ;) będzie nauczka na przyszłość.

A tutaj bawiłem się trochę w rendering na razie to dla mnie czarna magia  :P

Wiem że fiat nie jest idealny w końcu uczę się na nim  8) dla tego Mile widziane komentarze i porady od fachowców  :D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2010, 21:37:08 pm wysłana przez Kura »

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 11, 2010, 21:45:07 pm »
Taka siatka jest troche mało estetyczna. Powinno się utrzymywać siatkę równomierną. To ma potem efekty przy odbiciach albo dynamicznym modelu zniszczeń. No i moim zdaniem, załapałeś o co chodzi, bo model wygląda dobrze.

#pchteam | #max3d.pl

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 21, 2010, 13:41:38 pm »
Mała aktualizacja. Mam pytanie czy jest coś takiego jak automatycznie prostowanie flat shadingu. Bo gdzie nigdzie model jest krzywy a ręcznie go naprostować to więcej roboty niż zacząć go od nowa i zawsze coś nie wyjdzie  ;).

Fiat teraz wygląda tak:

Póki jeszcze można to proszę śmiało pisać co poprawiać  ;)

Jeśli znacie jakieś ciekawe opcje które mogą sporo pomóc to również możecie się ze mną podzielić na razie znam kilka podstawowych. Za pomoc serdecznie dziękuję.

P.S Koła nie są moje pożyczyłem jakieś pierwsze lepsze do renderingu.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2010, 13:49:48 pm wysłana przez Kura »

Siadły

• PCHTeam
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 21, 2010, 15:00:10 pm »
Nie ma czegos takiego.
www.siadly.com  |

Szutrem po ryju.

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 14, 2010, 19:55:48 pm »
Fiata zacząłem całkiem od nowa jakieś 3-4dni temu. Z tamtego nic nie wyszło bo trochę źle go zacząłem. Miałem problemy z połączeniem itp. Miałem go nie pokazywać ale tak będzie chyba lepiej bo pomożecie mi go poprawić.

Teraz fiat wygląda tak:

Tutaj siatka:

Jeszcze tutaj zamieszczam zestaw felgów które będą do wyboru:

Jak myślicie będzie coś z niego czy kupa mi się wydaje że proporcje są zachowane ciut lepiej niż w moim poprzednim modelu? Teraz starałem się lepiej rozmieścić siatkę. Największy problem sprawił mi dach a konkretnie miejsca koło szyb(uszczelek) ale mam nadzieję że jest już ok.

Proszę najlepiej napisać jakie robię największe błędy bo cały czas się uczę. Jeśli go skończę to będzie mój pierwszy model w 3d maxie  :D

P.S Nie patrzcie na brzydkie cienie tam gdzie będą detale typu gril czy lampy bo to poprawie oraz dodam rządki poly z przodu i z tyłu tak jak na klapie. Jeszcze do wygięcia jest próg ale to na razie takie szczegóły.

Maurycy815

• PCT Forum User
Odp: [3DS][Racer][GTAIV?]Fiat 125P MR74
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 15, 2010, 22:42:31 pm »
Coś z niego będzie :D Wybieram felgi nr 3

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 16, 2010, 07:29:16 am »
Jeszcze chciałem was przy okazji zapytać bo nie chcę tworzyć nowego tematu. Jak użyć opcji render to texture bo mi dzieli na 1000 części. A ja chce uzyskać na teksturkę taki efekt:

Oczywiście bez naklejek sam sobie dorobię jakiś brud itp. chodzi mi tylko o render.

Dzięki Pozdrawiam

Wichur

• PCHTeam
    • Moja strona z portfolio
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 16, 2010, 07:50:39 am »
http://www.3dtotal.com/tutorials/texture_baking/ Powinno Ci to pomóc. Ja tak stosowałem tylko przy wyborze zamiast "complete map" wybralem "lighting map".

Ауди 80