Zapraszamy na oficjalny kanał IRC
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
1. To jest nasz ukochany Zmodeler 1.07b
2. "texture browser"
3. Za pomocą przysiku "ADD..." wybieramy szkice, które mamy na dysku i dodajemy do "texture browser"Cytuj4. Na załączonym obrazku (patrz niżej) dodajemy szkic do okna LEFT, ukaże się znany już nam "texture browser". Wybieramy z listy szkic (ja mam podpisane według okien) left.png (moze byc bmp/png).Powtarzamy tą czynność w oknach front i top.Cytuj5. Na obrazku (poniżej) widać, że szkice są dość krzywo...Cytuj6. ...Więc na widoku LEFT tworzymy CUBE (ja tak robię...nie wiem jak inni karmejkerzy).Cytuj7. (widok LEFT) Gdy już stworzyliśmy CUBE, za pomocą MODIFY>MOVE (z włączonym verticles) przesuwamy verticlesy po osi Z (lewo, prawo) i po osi Y (góra, dół) tak aby CUBE pokrywał się ze szkicem.Cytuj8. Przesuwamy szkice....Na rysunku (patrz niżej) zaznaczyłem zielonym kolorem opcje, która umożliwia przesuwanie szkicy w zaznaczonym widoku. Kolorem niebieskim opcje, która ma być wyłączona/wyciśnięta.Następnie przesuwamy szkic w widoku FRONT, mniej więcej na środek i tak aby górna i dolna linkia CUBE była równa z kołami i dachem samochodu na szkicu.Cytuj9. Teraz za pomocą MODIFY>SCALE po osi X skalujemy tak aby boczne linie CUBE były na końcu lusterek samochodu ma szkicu (spojrzyj poniżej)Cytuj10. Za pomocą opcji przesuwania szkicy, w widoku TOP przemieszczamy szkic tak aby znalazł się równo z liniami CUBE.NASZ SZKIC GOTOWY. GOOD LUCKTutorial wrote by Wichur. ALL RIGHTS RESERVED
4. Na załączonym obrazku (patrz niżej) dodajemy szkic do okna LEFT, ukaże się znany już nam "texture browser". Wybieramy z listy szkic (ja mam podpisane według okien) left.png (moze byc bmp/png).Powtarzamy tą czynność w oknach front i top.
5. Na obrazku (poniżej) widać, że szkice są dość krzywo...
6. ...Więc na widoku LEFT tworzymy CUBE (ja tak robię...nie wiem jak inni karmejkerzy).
7. (widok LEFT) Gdy już stworzyliśmy CUBE, za pomocą MODIFY>MOVE (z włączonym verticles) przesuwamy verticlesy po osi Z (lewo, prawo) i po osi Y (góra, dół) tak aby CUBE pokrywał się ze szkicem.
8. Przesuwamy szkice....Na rysunku (patrz niżej) zaznaczyłem zielonym kolorem opcje, która umożliwia przesuwanie szkicy w zaznaczonym widoku. Kolorem niebieskim opcje, która ma być wyłączona/wyciśnięta.Następnie przesuwamy szkic w widoku FRONT, mniej więcej na środek i tak aby górna i dolna linkia CUBE była równa z kołami i dachem samochodu na szkicu.
9. Teraz za pomocą MODIFY>SCALE po osi X skalujemy tak aby boczne linie CUBE były na końcu lusterek samochodu ma szkicu (spojrzyj poniżej)Cytuj10. Za pomocą opcji przesuwania szkicy, w widoku TOP przemieszczamy szkic tak aby znalazł się równo z liniami CUBE.NASZ SZKIC GOTOWY. GOOD LUCKTutorial wrote by Wichur. ALL RIGHTS RESERVED
10. Za pomocą opcji przesuwania szkicy, w widoku TOP przemieszczamy szkic tak aby znalazł się równo z liniami CUBE.NASZ SZKIC GOTOWY. GOOD LUCK
1,5 h szkic ustawiac ?
No No niezła robota, a może napiszesz cały nowy poradnik do zmodelera ??
o przestawianiu szkiców to wiedziałem, ale czy można jakoś je powiększyćbo niestety nie pasują