Autor Wątek: [ZMD|WIP|RACER] Audi 90 B3  (Przeczytany 13076 razy)

3ndriu

• PCT Forum User
Odp: [ZMD|WIP|RACER] Audi 90 B3
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 28, 2009, 16:29:53 pm »
IMO jak to lowpoly, to detach by wystarczył, zwłaszcza że na referkach widać tam wyraźnie kant.

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 01, 2009, 00:20:11 am »
IMO jak to lowpoly, to detach by wystarczył, zwłaszcza że na referkach widać tam wyraźnie kant.

Raczej detach starczy. Jednak zdecydowałem się na zdetachowanie  :P a co do auta to robiłem niby drobne poprawki a wychodzi na to że prawie całe auto zbudowałem od nowa. Dziś i tak się nie wyrobiłem i tylne drzwi odkładam już na jutro.

Co do maski wygląda jakby siatka była krzywa ale wszystko jest ok tak ma być ;) bo ona się w pewnym momencie prostuje już przy samym końcu.

Jak to według was wygląda? Lepiej jest niż wtedy?

Stachu

• PCHTeam
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 01, 2009, 09:50:10 am »
no ok tylko ze wiesz. detach na zagieciach to sie uzywało u schyłku XX wieku, głównie po o zeby zaoszczedzić poly. dzisiaj nie potrzeba nam osczedzac poly bo wiekszosc komputerów da se rade z modelami powyzej 60 tys trójktów. wiec nie wymyslaj tylko rob chamfery bo lepiej sie odbicia układają i w ogole model ładniej wyglada ;]

kolo twoje? bo troche sie rózni jakosciowo od reszty modelu...

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 01, 2009, 10:16:10 am »
no ok tylko ze wiesz. detach na zagieciach to sie uzywało u schyłku XX wieku, głównie po o zeby zaoszczedzić poly. dzisiaj nie potrzeba nam osczedzac poly bo wiekszosc komputerów da se rade z modelami powyzej 60 tys trójktów. wiec nie wymyslaj tylko rob chamfery bo lepiej sie odbicia układają i w ogole model ładniej wyglada ;]

kolo twoje? bo troche sie rózni jakosciowo od reszty modelu...

Ok zaraz po próbuje zrobić tego camfera chodź nie mam pojęcia jak to się robi  ;). Szkoda że on jest tylko w zmodzie2.

Co do koła to nie nie jest moje tylko do screena je dałem oraz żeby zobaczyć jak nadkole leży czy jest okrągłe oczywiście w audi będą inne koła oryginalne :P.

Mam jeszcze pytanie co do modelowania kół jak je najlepiej wymodelować bo nie mam pojęcia od szkica całe czy tak jak samochód pół koła a drugie pół skopiować? A może jakiś inny sposób?

toB

• PCT Forum User
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 01, 2009, 12:20:23 pm »
robisz jedno ramię i  kopiujesz odpowiednia ilość razy
Tob01- Wyjebałem sie z PCH (Radio_Edit) [0:45]
...to działa jak nałóg...
...nie da sie, od tak...
PORTFOLIO

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 01, 2009, 12:27:04 pm »
robisz jedno ramię i  kopiujesz odpowiednia ilość razy

Dziękuję ;).

Mam problem co do tego camferingu. Nie wiem jak dobrze rozłożyć tą siatkę korzystam z zmodelera2. Jak bym nie ułożył to nie wychodzi mi nic siatki przybywa jednak efektów nie.  Proszę o pomoc co do tego camfera w sumie to może rzeczywiście dać fajny efekt.

Jeszcze jedno jak coś kiedyś detachowałem robiłem cień później union i ten cień jest już nie zmywalny? Czy da rade go usunąć?
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 13:21:31 pm wysłana przez Bambi »

wermar2

• PCT Forum User
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 01, 2009, 17:52:06 pm »
Da radę, należy zweldować vertexy (czerwone punkciki) :) Nagrywałem kiedyś tutka o chamferach, jak weszła ta funkcja, tutaj link:
http://www.sendspace.com/file/goicvv
Mam nadzieje, że Ci to pomoże w jakiś sposób. Wydałem także całą paczkę poradników, jest tutaj na forum, i kilka innych mniejszych rzeczy np. "gięcie rurki". Na chwilę obecną zaprzestałem nagrywania videotutoriali, ponieważ przestałem obcować ze Zmodelerem, wszak mam  kolekcję videoporadników mojego autorstwa, więc jak coś to zawsze możesz napisać i zapytać czy nie mam czegoś co by Cię mogło interesować :)

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 01, 2009, 19:21:54 pm »
Dziękuję bardzo już mniej więcej kapuję :). Tylko jeszcze jedno takie pytanie bo jak robiłeś ten kwadrat zrobił się on po jednej stronie ładnie zaokrąglony a po drugiej normalny. Jak użyć takiej właśnie okrągłośći gdy camferuje tylko jedną warstwe? np. drzwi czy nadkole.

Mam pewne zastrzeżenia nie wiem czy auto dobrze wychodzi jest ciut za chude :(. Ale chyba przypomina audi. Nie wiem czy je dalej robić czy się nie opłaca jak myślicie?

W sumie to pierwszy model. Jeśli oczywiście uważacie że jest podobne do audi i warto dalej robić bo nie jest źle to gril będzie w 3d. Dałem go tylko dla przykładu.

Proszę was o pomoc  ???
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 11:38:27 am wysłana przez Bambi »

Sadza

• PCH Friends
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 03, 2009, 14:24:25 pm »
rób dalej bo sie na nim nuczysz. Pokazuj nam siatke i przedewszystkim wieksze screeny bo na tym nic nie widac..

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 03, 2009, 14:49:20 pm »
Model już mnie sporo nauczył i tak też myślałem więc dla tego nie zacząłem od corrado  ;D ale 80/90 też bardzo lubię i szanuję dla tego nie chciał bym jej okaleczyć  :P. Chce żeby auto wyglądało jak audi ale w sumie co do tego że jest chude to chyba nie jest aż tak źle? Na szkicu jest szersze ale jak patrzyłem na rl. To ma podobne kształty.

Zdecydowałem że nie ma sensu zaczynać go od nowa bo jak będę tak robił to go nigdy nie skończę co da sie poprawić to właśnie poprawiam. Więc proszę nie zwracać uwagi na szczeliny, tylne drzwi które zaraz będę poprawiał bo dodałem trochę poly  :P  i niedokończone rowce to wszystko będzie jeszcze robione ;). Na razie pokasowałem rowce żeby było wygodniej.  ;)

Tutaj siatka:

P.S Oczywiście dojdą carfery na zgięciach ale to planuje na końcu tworzenia karoseri  ;)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 14:51:02 pm wysłana przez Bambi »

Maurycy815

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 03, 2009, 17:35:36 pm »
Nie jest źle przypomina audi!  ;) Rób dalej. Trzymam kciuki

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 03, 2009, 18:19:13 pm »
Nie jest źle przypomina audi!  ;) Rób dalej. Trzymam kciuki

Dziękuję za odpowiedź ;). Jeszcze drobne poprawki i zabieram się za tylne nadkole  8)

Damian A.

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 03, 2009, 18:28:59 pm »
Nie daj się namówić na model high-poly, bo gra tego nie uciągnie.

Nie sztuką jest zrobić ładny model srając trójkątami, tylko sztuką jest dobry model low poly.
Dlatego też bardzo szanuję modelarzy tworzących low poly.

A co do modelu - wygląda OK.

Kura

• PCHTeam
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 03, 2009, 20:18:17 pm »
Daje tyle poly ile trzeba po prostu żeby ładnie wyglądało, szczerze to nie patrze nawet na to czy low czy high aby to jakoś się trzymało;). A że jest to mój pierwszy model i dopiero się oswajam to nawet lepiej robi się low poly bo high bym nie ogarnął i w przyszłości mam zamiar podobnie rozkładać siatkę tyle że na pewno lepiej jakościowo bo wprawa  ;). Teraz całe autko ma 670 poly(jedna strona) obstawiam że cała karoseria będzie miała ok. 2500 obie strony ;).

Zgodzę się z tobą Damian A. że zrobienie low poly to sztuka ale czy nie uciągnie to chyba też dużo zależy od gry i sprzętu jeśli chodzi o gta sa to fakt przy dużej ilośći trochę sypie się silnik gry na słabszych komputerach to jest masakra  ;).

Ale dziękuję wam za rady będę się trzymał tego żeby nie przesadzać z poly i model robię dalej  :P.

Na razie odpoczywam od modelowania  ;D (GTA IV)

Pozdr.

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 03, 2009, 21:30:18 pm »
Teraz lowpoly sobie dupsko można podetrzeć. Może jeszcze w moddingu gier starcza, ale przy produkcji gier praktycznie kazdy model low bazuje na modelu high. Siatka miejscami kuleje, staraj się rowno ją kłaść, ten chamfer nie powala. Ja bym go zrobił jeszcze raz. Jak na pierwszy model wygląda dość obiecująco.
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB
 WD Caviar Green 1TB | Cheftec 550W

#pchteam | #max3d.pl