Autor Wątek: Nowa strona  (Przeczytany 5546 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

koszcz

• PCH Legends
    • http://www.pchteam.com/
Nowa strona
« dnia: Październik 27, 2008, 21:34:09 pm »
No więc, jako że oficjalnie zaczęte zostało porządkowanie naszej społeczności to i ja zaczynam brać się do roboty. Prawdopodobieństwo tego, że wrócę do modelowania jest bardzo małe, aczkolwiek nadal chcę działać w naszym skromnym gronie. I jak już wspominałem mam nadzieję że uda mi się napisać nowy kod strony, a dlaczego?
1. Mimo, że strona jest w miarę czysta i przejrzysta to nadal można to zrobić lepiej.
2. Na obecnej stronie praktycznie nic się nie dzieje i jednym z powodów jest jej mała funkcjonalność.
3. Przy pisaniu strony uczyłem się PHP i MySQL, a od tego czasu minęło sporo czasu, strona jest powolna i ma bardzo wiele błędów.
4. Od strony administracyjnej, panel jest bardzo ubogi, a dodawanie pewnych rzeczy wymaga zrobienia dodatkowych czynności.
Jak widać trzeba zrobić wszystko od nowa, moim celem jest napisanie strony "tętniącej życiem". Mam nadzieje, że jeśli poświęcę na to trochę czasu i wy mi w tym pomożecie to może się to udać.
I teraz jeśli chodzi o wasz wkład, chciałbym się zapytać czego chcecie najbardziej na nowej witrynie, co wam się podoba, a co nie. Ogólnie chciałbym w ciągu max. 2 tygodni zrobić szczegółowy zarys całej funkcjonalności strony, a potem od razu wziąć się do projektowania tabelek, szkieletu i potem do rozpoczęcia pisania kodu.

W moim mniemaniu należy zrobić logowanie i dzięki temu z powrotem włączyć możliwość komentowania newsów oraz projektów. Ograniczyć liczbę buttonów na stronie i wywalić ten flaszowy zegarek ;d Dodać galerię (gdzie każdy może dodawać swoje prace, ale galeria ma być moderowana). Wrócić z powrotem do przedstawiania projektów na stronie, a nie jak to jest teraz wstawiać link do naszego forum. Z punktu widzenia przeglądarki XHTML 1.1 Strict oraz CSS2.1.

No i poza tym zostanie jeszcze wygląd, ale to już chyba nie moja działka, grafik ze mnie marny ;d

No więc miło by było gdybyście pomogli mi wpisując swoje uwagi w tym temacie, posty nie na temat będą konsekwentnie usuwane bez ostrzeżeń.

I AM BECOME DEATH

• POLISZ KARFAKERS
    • przemek.pro
Odp: Nowa strona
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 27, 2008, 21:35:56 pm »
Grafika = ja, chyba że znajdzie się ktoś lepszy.

Co do HTML - mam nadzieję że na divach oparty?

koszcz

• PCH Legends
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 27, 2008, 21:41:32 pm »
Co do HTML - mam nadzieję że na divach oparty?

Oczywiście, nikt nie wie, ale nawet obecną stronę przerobiłem na divy, tyle że w tym momencie nie ma sensu wrzucania jej na serwer :D.

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2008, 22:17:47 pm »
Mogę pomoc w pisaniu zawartości, dodawaniu plików itd. Przy layoucie nie będe się wpychał skoro Przemek robi i podoba mi się to co ostanio zaprezentował.

tylko to ma byc robota czarno bez umowy ;)

jestem rownież za zmianami ktore proponuje koszcz,

co z opłacaniem strony? google ads wciśniemy gdzieś?
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 22:20:16 pm wysłana przez mk2 »
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB
 WD Caviar Green 1TB | Cheftec 550W

#pchteam | #max3d.pl

koszcz

• PCH Legends
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 14, 2009, 12:31:03 pm »
No więc sytuacja wygląda tak, że stronka się od pewnego czasu pisze, faktem jest że nie będę starał się jej szybko skończyć, bo chcę by była dobrze i bezpiecznie napisana.
Aczkolwiek sytuacja wygląda tak że zgodnie z lay'em Przemka wybrałem trój-divowy podział strony i zostaje kwestia rozplanowania lewej kolumny, fakt że ostatnio dodane zdjęcia (ew. galerie) mogą się wyświetlać na początku razem z newsami, lecz nie ma sensu oglądać tego przez wszystkie strony i  tu pojawia się pytanie co można by tam wyświetlać (czy może nic nie wyświetlać a miejsce tej kolumny na innych stronach zastąpić przez zwiększenie objętości środkowej kolumny) bo szczerze to ja nie mam pojęcia.
Druga sprawa to pisanie newsów, wolicie pisać newsy w xhtml'u czy może zrobić coś w stylu BBCode (tak jak na forum)?
Jak kilka rzeczy będzie działało wrzucę stronkę na serwer i będzie można ją testować (jak będziemy razem współpracować to i strona lepiej wyjdzie i ja będę miał motywację by pisać więcej)

Pozdrawiam

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2009, 19:39:13 pm »
Nie mam zdania co do galerii, ale newsy muszą być w BBcode. Do tego widziałbym owiele bardziej rozbudowany panel admina. No i zawszę moge przy czymś pomoc.
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB

#pchteam | #max3d.pl

koszcz

• PCH Legends
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 14, 2009, 20:15:44 pm »
...Do tego widziałbym owiele bardziej rozbudowany panel admina.

A konkretniej?

Radek

• Dłużnik PCH
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 14, 2009, 20:28:56 pm »
hmmmm czy ja dobrze kojarze, że jak będzie stronka na divach zrobiona to będzie można np kilkoma kliknięciami zmienić kolor strony? :>

I AM BECOME DEATH

• POLISZ KARFAKERS
    • przemek.pro
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 14, 2009, 21:54:20 pm »
Tak.

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2009, 09:43:00 am »
Chodzi mi o to, ze obecny panel admina jest dość ubogi, np. nie można edytować kategorii downloadu, brakuje mi też edycji newsów reszty członków (poprawianie błędów etc) dlatego w nowym panelu widziałbym :

- edycje downloadu/galerii i podobnych
- edycje wszystkich newsów
- edycje ankiety(?)
- edycje komentarzy jeśli będą(?)

(?) - jak ktoś będzie rzetelnie prowadził tę stronę, to nie widzę potrzeby żeby panel był rozbudowany o te elementy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2009, 09:46:38 am wysłana przez mk2 »

#pchteam | #max3d.pl

koszcz

• PCH Legends
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 16, 2009, 16:09:41 pm »
Edycja newsów i innych osób jest dozwolona tylko dla mnie, xd (na początku było jak test, a potem zapomniałemo tym że inni też chcieli bawić się rzeczami innych xd), jeśli chodzi o takie edytowanie rzeczy to narazie robię to tak że nie ma jakiegos klasycznego panelu administratora, aczkolwiek jeśli zalogowany użytkownik będzie posiadał odpowiedni status będzie mógł zobaczyć i skorzystać z dostępnych opcji danego elementu (np. Przy każdym newsie pojawi się opcja pozwalająca zedytować i usunąć danego newsa, podobnie w komentarzach)

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 16, 2009, 17:23:11 pm »
słodko :)

#pchteam | #max3d.pl