Autor Wątek: [wip] LAYOUT  (Przeczytany 11746 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

damusto@

• Moderator
[wip] LAYOUT
« dnia: Październik 03, 2008, 14:39:24 pm »
OK poniewaz prace nad logo, glownie dzieki zaangazowaniu Tymko, rozgozaly na dobre i pojawil sie aspekt komponowania go z menu, dlatego tez postanowilem otwozyc kolejna puszeczke...

Menu jak wiecie wyszlo w wersji beta jako osobny mod i prawdopodobnie tak tez sie stanie tym razem, takie mam zalozenia, ale nie omowilem ich jeszcze z zespoloem.
Tak czy owak glowne wytyczne i techniczne informacje niezbedne do pracy nad menu i jego wygladem maja sie tak:

- mozemy zmieniac dowolnie:

- filmiki
  - fotki
  - dzwieki
  - czcionki
  - wielkosci
  - lokalizacje

- mozemy dodawac:

- nowe tla
   - nowe strony
   - nowe czcionki
   - nowe guziki
   - nowe filmiki
   - nowe foty
   - nowe opisy
   - pospowiedzi w postaci dopiskow do kursora po najechaniu na obiekt

UWAGI:

Waznym ograniczeniem jest iz guziki musza miec prostokatne pola reakcji orientowane bez mozliwosci obrotu i swiruja jesi te pola sie pokrywaja !!

Chcialbym by to menu mylo badzo czytelne, szczegolnie w garazu gdzie konfiguruje sie bryke.
Co do przebiegu wadku to widze to jak logo, w formie konkursu otwartego do wyjscia modu, no chyba ze wczesniej uznamy wszyscy ze to to...

Wyobrazam sobie 2 warianty jesli chodzi o wyglad menu:

1) Cos w stylu stary plakat informujacy o wyszigu - probowano tego w gtl ale moim zdaniem zabraklo tego co okreslilem mianem stary

mi chodzi bardziej o taki efekt:

Ma to oddawac klimat absolutnej prostoty - ci faceci kiedys lepili te auta tasma klejaca, naprawiali je czasem sami w trakcie wyscigu, zatrzymywali sie na poboczu  czasem by wziac oszklony nocnik od kumpla ktury definitywnie wypadl z rywalizacji gdy ich gogle juz rozmakaly itd...

2) Ultra nowoczesny kojazacy sie z wechikulem czasu byc moze cos w stylu doslownie wirtualnym czyli np cos jak kontrola lotow Zajonu w Matrix 2 czy tam 3 - przy czym zaznaczam ze zdecydowanie mniej przychylam sie do tej opcji, ale jak bedzie dobra dam sie przekonac

Mysle ze layout ewentualnej stronki www powinien byc moze nie identyczny ale scisle nawiazujacy - wiec Wiktor miej to prosze na uwadze...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2009, 04:47:39 am wysłana przez damusto@ »

damusto@

• Moderator
Odp: [preparing] Layout
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 03, 2008, 16:24:45 pm »
pare przykladow tego typu plakatow:

« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2008, 16:42:04 pm wysłana przez damusto@ »

Bzzz

• PCT Forum User
    • bzzz stuff
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 03, 2008, 17:03:23 pm »
Wg mnie layout powinien współgrać kolorystycznie z logo więc nie ma co zaczynać layoutu, puki logo jest w progresie.

parę plakatów ode mnie:

damusto@

• Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 03, 2008, 17:19:22 pm »
Bzzz masz racje przy czym Tymko zaczol juz czasem podsylac prowizoryczne zestawienia calosci wiec uznalem ze moze to isc rownolegle, wiesz cos sie moze uksztaltowac w sensie formy tu czy tam i moze naprowadzac jedno drugie choc moze tez oczywiscie troche namieszac...
PS
plakaty pokazuja charakter i klimat czasem znamiona logotypow wiec jest to tez forma inspiracji

Bzzz

• PCT Forum User
    • bzzz stuff
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 03, 2008, 17:22:41 pm »
To może niech Tymko pokaże toto?

tymko

• PCT Forum User
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 03, 2008, 18:15:36 pm »
W chwili obecnej nie ma co ale jak coś się wyklaruje to pokażę.

damusto@

• Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 03, 2008, 18:29:14 pm »
menu gtl dla tych co nie majo-nieznaja

« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2008, 18:31:20 pm wysłana przez damusto@ »

damusto@

• Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 03, 2008, 19:25:47 pm »
kolejny nie trafil tu przypadkiem popatrzcie na dole

Bzzz

• PCT Forum User
    • bzzz stuff
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 03, 2008, 19:56:39 pm »
No to Tymko tłumacz się teraz ;D

Można przekształcić menu żeby było takie jak w GTL?

damusto@

• Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 03, 2008, 21:21:31 pm »
moge to zrobic ale bede raczej sie sklanial ku temu:

i

no i jeszcze

« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2008, 22:33:31 pm wysłana przez damusto@ »

tymko

• PCT Forum User
Odp: [preparing] LAYOUT
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 04, 2008, 11:40:46 am »
To ja proponuję coś od siebie.

Zainspirowany plakatami z tamtych lat narysowałem ołóweczkiem Mini podczas wyścigu.

Menu takie na szybko przykładowe (nie wiem co tam się będzie mieściło)

Parę przykładów kolorystycznych

A to oryginał:

i jeszcze taka próba

Coś nie widzę komentarzy.

Ja dalej poszukuję menu. Może takie?

kolejne tła:

« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2008, 22:06:07 pm wysłana przez tymko »

tymko

• PCT Forum User
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 07, 2008, 20:05:39 pm »

damusto@

• Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 08, 2008, 11:22:38 am »
OK jestem po przerwie musze niektorych zalamac jeszcze zyje choc lekarze mowia ze przegiolem i bede sie musial pilnowac niemniej tryb menu zmieniam na WiP bo widze ze sie dzieje...

A o to moje przemyslenia i wizje na jego temat:

- azeby zachowac czytelnosci i logiczna spojnosc musimy wylowic absolutnie stale elementy takie ktore zawsze sa w tym samym miejscu
Zakladam ze beda to guziki takie jak DRIVE czy EXIT, pewno LOGO, numer wersji gry, lokaliazacja OPCJI oraz byc moze jakies tytulu dzialow lub pod menu czy sygnalizacja ikonkami jesli sie na taka zdecydujemy

- co do grafiki w menu Tymko prezentuje tu spore plastyczne mozliwosci i potencjal jaki niesie ta konwencja, mysle jednak ze, ze wzgledu na optyczna czytelnosc menu i spojnosc jego elementow nalezy skupic je na tych bardziej stonowanych wariantach - jak te

mam na mysli ze nie bedzie dobrze jesli o skupienie oka bedzie walczyl teks wypatrywany z bardzo soczystej oprawy...
...wolal bym by grafika subtelnie dopelniala calosc i przemycala klimacik tamtych lat ale zeby to nie byl krzyk tylko szept

- co do postepowania w kwestii obrobka fot vs rysunek odreczny...
...zawsze lubilem rysowac az poszedlem na PWWA i jakos mi przeszlo - niemniej odebralem bardzo pozadna szkole rysunku perspektywicznego i od tamtej pory moje oko mimowolnie wylapuje miejsca w ktorych perspektywa ucieka i mowi mi patrz co sie tu dzieje itd...
...to oczywiscie tylko moje wewnetrzne problemy i nie krytykuje tu pracy Tymko chodzi mi tylko o to ze mam taka obawe iz: wybrane super ujecia beda same w sobie dosc nieprawdopodobne, jak dojda do tego typowe dla rysunkow przeklamania stana sie malo wiarygodne a tego bym oczywiscie nie chcial - no nic ale to moze sie rozstrzygnie w praniu bo z fotami zawsze moze byc klopot pt prawa autorskie i ble ble ...

Dodatkowy aspekt jest tego taki ze mogly by to byc tez rendery w sensie obrobione odpowiednio jak fotki i wowczas kazda furka w swoim opisie miala by odpowiednie ujecie zrenderowane takie zeby gdy klikniemp showroom niejako ozyla i wylonila sie z tego tla niczym wskrzeszony demon predkosci...

« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 12:23:32 pm wysłana przez damusto@ »

damusto@

• Moderator
Odp: [wip] LAYOUT
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 10, 2008, 11:04:48 am »
OK Tymko chcial sobaczyc jak menu sie ksztaltuje w oryginale, mam tu screeny od razu zaproponuje zmiany jakie mi sie widza:

1) menu po load screenie

Ja chce to znacznie uproscic:
- podzielic poziomo lub po skosie na single (kolor plakatu niebieski) i multi player (kolor czerwony)
- wylonic tam takze na dole i na gorze stale elementy takie jak: exit - byc moze znaczek jak w win i podobnie ulokowany, do tego opcje w opcjach widze takze ustawienia profilu itp trzeba je bedzie raczej nazwac ustawieniami wowczas, credits wylatuja w osobne okno po nacisnieciu exit zamias wyskakiwac czy na pewno pokaze sie lecaca lista z ktorej mozna powrucic lub kliknac ponownie i wyjsc...
- dopiero w single player:
  - szkola jazdy
  - proba czasu
  - praktyki
  - weekend
  - enduro
  - mistrzostwa
  - replay
- w multi skromniej:
  - siec lokalna
  - internet
  (cos byscie dodali ?)

menu Enduro

menu Mistrzostw

menu Szkolki

menu Praktyk/Czasowek/Weekendu

>>adaptacja do wersji beta menu garazu<<

Bzzz

• PCT Forum User
    • bzzz stuff
Odp: [wip] LAYOUT
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 10, 2008, 13:05:28 pm »
Taka luźna propozycja ode mnie:

A zamiast obrazka filmik z gry z podobnym filtrem co by się możliwość nie zmarnowała ;)
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2008, 13:12:14 pm wysłana przez Bzzz »