Autor Wątek: Filmoteka!  (Przeczytany 10156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

I AM BECOME DEATH

• POLISZ KARFAKERS
    • przemek.pro
Odp: Filmoteka!
« Odpowiedź #90 dnia: Listopad 14, 2011, 10:35:36 am »
Najbardziej rozbawiło mnie, że w jakimś wywiadzie reżyser Serbskiego Filmu próbował nadać filmowi drugie dno, opisując go jako metaforę sytuacji politycznej w Serbii i Jugosławii ogólnie. Film słaby, próbuje jechać na samym "shock value", ale shock value nie utrzymuje się długo.

Ogólnie filmy które pokazują ludzkie cierpienie dla samego cierpienia, bez żadnej refleksji ani kontekstu (np. seria "Piła", "Hostel", "Serbski Film" etc.) nigdy nie znajdą u mnie żadnej akceptacji. I nie uważam ich za horrory - na horrorach człowiek powinien się bać, a nie czuć mdłości i obrzydzenie. Wolę już obejrzeć któryś film Sama Peckinpaha lub Michaela Haneke.

Podbijam x40, a tak a'propos Peckinpaha, oglądałem ostatnio po raz milionowy "Dziką bandę" :).

Hubert

• PCH Legends
    • PCHTEAM
« Odpowiedź #91 dnia: Grudzień 20, 2011, 19:43:45 pm »
Może jestem po prostu fanbojem Nolana, ale cegły zostały wysrane.
http://www.youtube.com/watch?v=GokKUqLcvD8

I AM BECOME DEATH

• POLISZ KARFAKERS
    • przemek.pro
« Odpowiedź #92 dnia: Grudzień 20, 2011, 20:25:29 pm »
Osz fak, nie, jak tylko zobaczyłem tytuł filmiku, uznałem że nie, nie oglądam, Chcę mieć 100% niespodzianki.

Jigga

• PCH Friends
« Odpowiedź #93 dnia: Grudzień 20, 2011, 23:41:38 pm »
Siemano. Trochę obejrzałem filmów ostatnio, to sobie skrobne posta, a co.

In the mouth of madness - klasyczny Carpenter z roku bodajże 95. Opowiada o agencie ubezpieczeniowym, który ma sprawdzić czy zaginięce sławnego pisarza to nie próba wyłudzenia odszkodowania. Dla fanów Lovecrafta\Cthulhu. 8/10

JSA - Joint Security Agency - na granicy Korei dobrej i tej która ostatnio nie ma się najlepiej dochodzi do jatki. Obie strony mają różne wersje wydarzeń, ale żadna nawet nie leżała obok prawdy na półce. 9/10

Memories of murder - Znowu Korea. Tym razem lata 80, policja szuka mordercy\gwałciciela kobiet. Ciężka drama, dużo spraw proceduralnych, ogólnie ciężkie życie gliniarza w erze pre-CSI. 9/10

The Host - KOREA. Tym razem nie jest tak dobrze. Doktory wrzucają syf do rzeki, w rzece rodzi się mutant który jest tytułowym hostem jakiegoś nowego wirusa. Na dodatek porywa on córkę nadrzecznego handlarza, więc cała jego rodzina próbuje ją odnaleźć. Może to wina tego, że oglądałem z dubbingiem (poprzednie w oryginale), może po prostu jest słaby. Ale chyba jest słaby. No, słaby. 4/10

Hall Pass - GUWNO.

The Insider - Drama Michaela Manna o przemyśle tytoniowym. Jak zwykle u Manna, film za długi o pół godziny. Jak zwykle solidny. Jak zwykle 8/10.

Battle Royale - Japoński film traktujący o rozwydrzonych dzieciakach (coś ala nasze gimbusy). Rząd ma tego dosyć, więc wprowadza BR - co roku losowo wybrana klasa jest wywożona na wyspę, gdzie maja 3 dni żeby się pozabijać. Pomysł świetny, niestety większość aktorów młodego pokolenia wybitnie słaba. 8 za pomysł, dałbym 10 gdyby był lepiej obsadzony.

Monsters - NASA odkryła na Europie formy życia, wysłali sonde, ta sonda je zebrała, ale coś się pojebało i sonda się rozkur**iła nad Meksykiem, dzięki czemu teren ten jest obecnie placem zabaw dla gigantycznych obcych. I w owych okolicznościach przyrody fotograf i córka jego szefa będą przedostać się z Ameryki Środkowej do US of A. Pomysł OK, aktorzy nawet mogą być, PRZECUDOWNE ZDJĘCIA krajobrazu rozkur**ionego przez obcych, ale ogólnie nie klei się. 6/10.

Another Earth - Zza słońca wyłania sie nowa planeta. Okazuje się, że to druga ziemia, wierna kopia naszej. I to tyle sci-fi, film jest dramatem o głupich wyborach, straconych szansach i przebaczeniu. Bardzo dobrym na dodatek. 9/10

Atlas Shrugged pt. 1 - Film o... kapitalizmie? Hmmm. Jeżeli backstory Bioshocka uznałeś za ciekawe, obejrzyj. A najlepiej przeczytaj. Część druga w produkcji.

King's Speech - Cokolwiek pisali w gazetach - to prawda. Solidny. 8/10/

Dogville - Nie wiem co napisać, bo cokolwiek napisze to nie nakłoni do obejrzenia tego filmu. A warto, i to jak bardzo. 9.5/10

I AM BECOME DEATH

• POLISZ KARFAKERS
    • przemek.pro
Re: Filmoteka!
« Odpowiedź #94 dnia: Grudzień 22, 2011, 00:05:56 am »
Dzięki Jiggerski, już wiem co będę oglądał w najbliższym czasie.

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #95 dnia: Grudzień 22, 2011, 00:16:39 am »
Another Earth - Zza słońca wyłania sie nowa planeta. Okazuje się, że to druga ziemia, wierna kopia naszej. I to tyle sci-fi, film jest dramatem o głupich wyborach, straconych szansach i przebaczeniu. Bardzo dobrym na dodatek. 9/10

Widziałem i podzielam tę opinię.
Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB
 WD Caviar Green 1TB | Cheftec 550W

#pchteam | #max3d.pl

xionc

• PCH Friends
    • Tuningasy
« Odpowiedź #96 dnia: Grudzień 22, 2011, 20:40:49 pm »
Tak z innej beczki: pod żadnym pozorem nie polecam tworu pod tytułem "Elita Zabójców" Kaszana jakich mało, nudny i za długi. Co tam u licha robi De Niro? Clive Owen ma wonsy.

Siadły

• PCHTeam
« Odpowiedź #97 dnia: Grudzień 22, 2011, 22:00:45 pm »
Nie wypowiadam się tu, bo zbyt dużo filmów nie oglądam, ale nikt tu nie wspomniał o filmie, który jednych zachwycił innych max rozczarował.

Drive.

Ja zacząłem przygodę z tym filmem trochę "od tyłu", bowiem od soundtracku, który jest magiczny. Próbka:

http://www.youtube.com/watch?v=MV_3Dpw-BRY&feature=player_embedded

Nie będę pisał o czym ten film jest, obejrzyjcie. Jedno jest pewne - oglądając trailer możemy zostać bardzo zmyleni. To nie jest film pełen akcji, typu Transporter. Tu każda scena trwa, jest przeciągnięta (ok, moze kilka nawet za bardzo :) ). Typowy hollywoodzki film o tej fabule trwałby 20-30 minut. Ale jeżeli podejdzie się do tego filmu z odpowiednim nastawieniem - klimat po prostu zabije. Miasto nocą jest świetnie przedstawione, a wspomniany soundtrack pasuje idealnie.

Według mnie baaardzo dobry film, a negatywne opinie pochodzą od dzieciaków spodziewających się kolejnego FnF. Kto lubi czasem odskoczyć od filmów pełnych wybuchów - polecam.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2011, 22:02:20 pm wysłana przez Siadły »
www.siadly.com  |

Szutrem po ryju.

mk2

• PCH Legends
    • PCHTeam
« Odpowiedź #98 dnia: Grudzień 22, 2011, 22:12:30 pm »
To jest film o gościu który jeździ samochodem podczas nocy. Ciężki, surowy. Rewelacyjny soundtrack, przez cały czas muza która robi mega klimat.

Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ | AMD Phenom II X6 1090T Black Edition | Patriot AMD Black Edition II DDR3 2x4GB | HiS Radeon 6770 1GB
 WD Caviar Green 1TB | Cheftec 550W

#pchteam | #max3d.pl

Panzerfaust

• PCH Friends
    • Weedtemple
« Odpowiedź #99 dnia: Grudzień 24, 2011, 18:52:16 pm »
Monsters - NASA odkryła na Europie formy życia, wysłali sonde, ta sonda je zebrała, ale coś się pojebało i sonda się rozkur**iła nad Meksykiem, dzięki czemu teren ten jest obecnie placem zabaw dla gigantycznych obcych. I w owych okolicznościach przyrody fotograf i córka jego szefa będą przedostać się z Ameryki Środkowej do US of A. Pomysł OK, aktorzy nawet mogą być, PRZECUDOWNE ZDJĘCIA krajobrazu rozkur**ionego przez obcych, ale ogólnie nie klei się. 6/10.
Mam na dysku, ale wciąż jeszcze nie obejrzałem. Słyszałem opinię, że to taki nieco odciążony, osadzony w amerykańskich realiach "Stalker" Tarkowskiego. Obejrzymy, zobaczymy.

Dogville - Nie wiem co napisać, bo cokolwiek napisze to nie nakłoni do obejrzenia tego filmu. A warto, i to jak bardzo. 9.5/10
Po prostu von Trier eksperymentalista, nie widziałem jeszcze, ale na pewno lepsze niż jego "Idioci" i "Antychryst" i zapewne lepsze niż "Tańcząc w ciemnościach". Wciąż muszę porównać z "Przełamując fale", który obejrzałem tylko częściowo i czeka cierpliwie, aż wreszcie się wezmę za dalsze ogarnianie tego zdołowanego Duńczyka.

"Another Earth" i "Drive" brzmią bardzo obiecująco, muszę obejrzeć przy wolnej chwili. Przy czym o "Drive" słyszałem już od bardzo dawna, a o "Another Earth" dowiedziałem się dopiero czytając spis filmów obejrzanych przez Jiggę. Od siebie mogę polecić film "Repo Man" z 1984 roku. Doskonała czarna kryminalna komedia z elementami sci-fi o kolesiu, który z braku pracy zostaje "komornikiem" (tytułowy "repo man") - eufemizm na zwykłego złodzieja aut. Film nie posiada głębszej fabuły, jest za to wiele pościgów, mnóstwo amerykańskich bryk, spalone słońcem LA, galeria barwnych postaci (m.in. gang trzech niezbyt rozgarniętych punków, którzy ćpają co popadnie i okradają, co popadnie) i przezabawne, czasem absurdalne dialogi. Rzecz dla fanów Grand Theft Auto i punk rocka lat 80.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2011, 19:00:59 pm wysłana przez Panzerfaust »