Autor Wątek: [debata] NOWE EFEKTY SPECJALNE  (Przeczytany 13266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bzzz

• PCT Forum User
    • bzzz stuff
Odp: [debata] NOWE EFEKTY SPECJALNE
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 18, 2008, 12:53:33 pm »
Chodziło mi o to czy ten efekt blooma został osiągnięty przez mod ENB Series czy coś innego? Wygląda dobrze w nocy ale może już gorzej wyglądać w dzień.

damusto@

• Moderator
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 18, 2008, 14:15:49 pm »
efekty za dnia i wieczorkiem...

Efekty sa DX'owe, ZERO postprodukcji o kompilacje ENB dopiero sie staramy, chcemy dodac nowe efekty bo komp doskonale to dzwiga - Radek namawia Borysa nie wiem czy to sie uda zawsze mozecier pomoc byle nie jak zawsze...

Dla tych zo lubia duzo obrazkow:

http://http://profile.imageshack.us/user/damusto/images
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2008, 14:32:46 pm wysłana przez damusto@ »

Bzzz

• PCT Forum User
    • bzzz stuff
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 18, 2008, 18:28:20 pm »
popraw link - nie działa

Można prosić o pliki odpowiedzialne za efekcior? wygląda smakowicie ale chciałbym się o tym przekonać na żywo ;D

damusto@

• Moderator
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 18, 2008, 19:25:06 pm »
Nie bedzie wersji przejsciowych powiem tak, gledzac i irytujac mnie, nie zachecacie do dzielenia sie efektami mojej pracy - przykro mi.
Regulamin dzielenia sie nimi jest w odpowiednim dziale i dotyczy AKTYWNYCH czlonkow zespolu, wiec jesli masz apetyt, uaktywnij sie jako jego czlonek, i tez sie podziel - innych opcji nie ma.
Postawa "na gotowe" sie tu na nic nie zda

Bzzz

• PCT Forum User
    • bzzz stuff
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 18, 2008, 19:49:00 pm »
W sumie zrobiłem to niby spolszczenie ale dobra niech będzie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2008, 19:50:45 pm wysłana przez Bzzz »

damusto@

• Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 18, 2008, 20:59:43 pm »
no ja nie mowie ze nie tylko ze nie gotowe - wiesz ktora postawa irytuje mnie najbardziej rozmawialismy o tym - ten sukces trzeba wypracowac na podpinanie sie na gotowo nie ma co liczyc
to 1 2 to to ze wyjdzie iles wersji i z nimi komplikacje a pozniej dniami zamiast dzialac bede pisal co i jak i co z czym zeby dzialalo - nie bawie sie w to finalna wersje planuje wypuscic ale to z nowa dll'ka ktora bedzie konieczna

damusto@

• Moderator
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 20, 2008, 18:33:19 pm »
to jest to krytykujecie ze nie ma postepu a nawet nie kiwniecie palcem w strone konstruktywnej krytyki zeby cokolwiek pomoc - dzieki

Hubert

• PCH Legends
    • PCHTEAM
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 20, 2008, 19:06:43 pm »
Bo nie ma na forum zbyt dużo osób które się znają na efektach.

Marf

• Dłużnik PCH
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 20, 2008, 19:07:08 pm »
No, widać że albo "nas" to nie interesuje i/albo są już źle nastawieni do tego. Ot co.

-----------------

Siadły

• PCHTeam
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 20, 2008, 19:15:05 pm »
Osobiście nie jestem fanem tego efektu. Jest on nierealistyczny i nie wnosi praktycznie nic. Dlatego jezeli on ma być to w ograniczonym stopniu. Na niektorych screenach jest ok, a na niektorych rozmyte za bardzo. Nie dobrze by bylo jakby z tego wyszła grafika ala DiRT, gdzie te rozmycia imo psuja wszystko.
www.siadly.com  |

Szutrem po ryju.

Wiktor

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 20, 2008, 19:44:17 pm »
No troszke od tego oczy bola jednak... Faktycznie zalatuje to CMR Dirt a to niefajnie :/

damusto@

• Moderator
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 20, 2008, 19:47:50 pm »
ok wreszcie jakis konkret nie mam zamiaru wszystkiego zamydlic dlatego pytam - efekt ma 1 cel imitowac swiatlo wzmacniajac jasne fragmenty tekstur oczywiscie trzeba zoptymalizowac je jako ze gtr to teraz zlepek wszystkiego ale ogolnie trzeba wytyczyc trend...
...sprawa jest prosta potenguje go w nocy ale musicie mi pomoc bowiem moja wada wzroku potenguje tego typu efekty w realu przez co wlasnie bede mial tendencje do przesady - moze sprobujmy na konkretnych screenach po to ich tyle dalem

ps
Siadły musi byc niezle skoro porownujesz od razu z gridem ;-)

damusto@

• Moderator
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 20, 2008, 20:30:23 pm »
A no i Huber nie musisz sie znac na efektach zeby napisac ze o tu jest np za jasno ja juz bede wiedzial ktory parametr jakiego efektu za to odpowiada a mi chodzi o spostrzezenia i rade bo jak sie w czyms siedzi nonstop to sie mozna zapetlic

Bzzz

• PCT Forum User
    • bzzz stuff
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 21, 2008, 10:52:14 am »
Bliżej przyjrzałem się skrinom i zauważyłem parę rzeczy:
Na kamerze z zewnątrz (skrin trzeci z ostatniego postu) podoba mi się efekt ''rozbłysku'' nieba 'zachodzącego' na drzewa ale już same drzewa i reszta jest stanowczo za ciemna (może to być spowodowane przez mój dosyć ciemny monitor) ale np na kamerze z wewnątrz i większości reszty ''rozbłysk'' wychodzi też od ciemnych kolorów co wygląda tak jakby ktoś nałożył filtr w psp kopiując warstwę tła, nadając przeźroczystość i rozmycie gaussowskie, tak więc wg mnie ''rozbłysk/rozmycie'' powinien pojawiać się tylko w określonych miejscach czyli np:
-na niebie od strony świecącego słońca,
-na asfalcie i stalowych barierkach odbijających słońce,
-rozbłysk karoserii załamującej światło (podobny efekt był w gta:vc),
-przy wyjeździe z tunelu - efekt oślepienia (w miarę dobrze było to zrobione bodaj w tdu),
-od wszelakich świateł we dnie i w nocy
-ogień z rury, flary z publiczności itp
Resztę bym zostawił czyli nic nie ściemniał i nie rozmywał bo szczerze mówiąc efekcior typu colin DITRT mam w realu tylko zaraz po wyjściu na świeże powietrze z ciemnego pubu po paru browarach ;D
ps
Zdaję sobie sprawę że to się nie da zrobić ale napisałeś żeby się czepiać więc się czepiam ;)

damusto@

• Moderator
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 21, 2008, 11:36:15 am »
spokojnie mysle ze mozna jeszcze sporo powojowac jak to mowia wszyscy wiedza ze to sie nie da az przychodzi taki jeden ktory nie wie...

oczywiscie bardzo trudno to zbalansowac bo efekty pochodza bezposrednio z najprostrzej postaci blura tak ma to dx 9.0c i tego nie przeskoczymy, filtrowanie odbywa sie na bierzaco i teoretycznie dotyczy tylko jasnych powierzchni ale takze balansuje w zaleznosci od jasnosc calego ekranu w danej chwili przez co dzieki czasom opoznienia co bedzie trudne bo nasze oczy nie dzialaja identycznie powstaja te efekty o ktorych piszesz i tu dziala to niezle choc wciaz optymalizuje te wartosc.
Kwestia drzew jest trudna z powodu duzej ilosci addonow i roznorodnosci tekstur dlatego fajnie by bylo gdyby udalo sie stworzyc zespol ktory zbalansowalby ich jasnosc i punkty bieli zreszta nie tylk grzew ale i spec map aswaltu i inne wowczas oczywiszcie mozna by zestroic takze biel bo na pewno nie bedzie pelna ta rezerwujemy dla swiatel itd no ale tu znow spraw rozbiaj sie o moc przerobowa rzesz ktore czekaja na gotowe...

... Bzzz to nie jest bezposredni przytyk do Ciebie, ale do ogolu. Ja osobiscie wszystkiego nie dam rady zrobic dlatego od poczatku szukalem ludzi chetnych do stalej wspolpracy. Prosilem na gg zebys podiol decyzje - czy to ze sie aktywowales oznacza ze wracasz do gry ?
Jesli tak to ciesz sie bardzo bo poki co zostalem sam z Radkiem i checiami Wiktora oraz spozniona magisterka i to oznacza chyba kolejna sesje nie ma sie co ludzic na wrzesien moze wyrobie ale promotor jeszcze tego na oczy nie widziala...

efekty o ktorych piszesz mozna zdecydowanie poprawic niemniej trzeba bedzie zmyslnie wywazyc bilans day/night i tym sie teraz zajmuje moze uda sie tez dostawic jaka sprytna linie do dll i nieco to poprawic - poki co daj znac jak tam Ty i cos tam powoli do przodu sie zrobi...