Witam czas nieco rozjasnic i przefiltrowc nieco ...
Jest kilka powodow dla ktorych nie wszyscy moga zostac czlonkami ekipy.
Podstawowy to taki ze ten mod ma byc ukonczony.
Po drugie zalezy nam na jakosci wszystkiego co robimy.
Po trzecie ma to byc zgrany zespol...
OK odbembnilismy ogolniki niczym przepisy BHP

wiec mozemy je teraz olac - bo zartowalem...
Prawda jest jednak tak iz zespol musi byc zlozony z ograniczonej ilosci osob miedzy innymi dlatego ze istnieje szansa na to ze SimBin zakupi nasza prace, jesli nie trudno ale o ile mi wiadomo niebawem ma sie do GTR2 pojawic paczucha zlozona z podobnych projektow. Nie musi to byc absolutna elita modelerow - jest wiele zadan ktore wymagaja roznego stopnia zawansowania i umiejetnosci i nie tylko w modelowaniu.
Zakres opracowania to przeciez od odwzorowania pewnego zapisu natury czysto historycznej co stanowi niemal papierkowa robote po grafike 2/3D ale i opracowanie dzwiekowe, a takze programowanie byc moze animowanie.
Niemniej na pewno podstawa jest zangarzowanie i tego bede oczekiwal.
Kolejna sprawa sa w srod nas tacy co robia naprawde doskonale modele 3d, z szacunku dla ich pracy zeby projektu nie zamienic z rozdawnictwo ich modeli zakladamy pewnien prog minimalny ktory nalezy przekroczyc by uzyskac pelen dostep do naszych materialow. Na chwile obecna jest to 10 modeli samochodow ktore nalezy wniesc do projektu, limit ten automatycznie podniesie pierwsza osoba ktora go przekroczy. Na liscie jest ok 100 aut wiec 10 modelx10 czlonkow jest i realne i dosc rozsadne.
Docelowo bedzie ich pewnie ok 300 ale to sie dopiero okaze.
Dopuszczam takze udzial osoby z 1 czy 2 modelami ale wowczas zasada jest inna, opracuje dla takiego modelu wszystko co potrzeba na potrzeby GTR2 i w tym zakresie to trafi do autora danego modelu. Innymi slowy wowczas mozna liczyc na kompatybilna z tym modem fizyke i mechanike w tym dobre jej odwzorowanie wykozystujace pelnie mozliwosci silnika bez dostepu do wszelkich materialow.
Nie jest latwo okreslic co oznacza opracowanie 1 autka to temat wciaz otwarty.
Z mojego punktu widzenia jak ktos zabiera sie za 1 autko robi wszystkie znane nam warianty ale zakladam ze kazde nowe BODY(pozniej wyjacnie co to w praktyce oznacza)liczy sie jako kolejne auto prawdopodobnie co 4 kolejne pakiety aero podobnie to jeszcze dogadamy.
Jesli ktos nie modeluje a pracuje na tekstorach uwazam ze wszystkie skorki dla danego auta z 1 dekady = 1 model 3d
Mozliwe ze beda tu drobne zmiany
Z torami jest troche inaczej mysle ze bedzie to zalezalo od bierzacej dlugosci opracowywanej w METRACh ale to wyniknie dopiero jak pomierzymy czas pracy niezbedny do ich wykonania.
Opracowanie Mechaniki pojazdu = 1 3d model - ale zasady sa podobne czesto kazdy sespol mial inne parametry i trzeba to tez uwzglednic to caly smaczek tych lat BMW CSL nigdy nie bylo rowne BMW CSL innego teamu dla przykladu
Opracowanie to dotyczy takze opon, zachowania ciala i glowy kierowcy oraz modelu zniszczen.
Jeszcze nie jestem pewien jak ugryziemy temat dzwieku to poddaje pod dyskusje czy jest tuktos kto moglby i chcialby sie tym zajac to dla mnie bardzo wazny aspekt.
Ja wiem ze poczatkowy entuzjazm wygasnie i zostana tylko wytrwali i tacy ktorzy widza w tym cos wiecej. Ja siedze w tym ponad 2 lata SAM teraz zapraszam do wspolpracy bo sam nie skoncze nim zemre. zastanowcie sie prosze czy chcecie, a jesli chcecie to liczcie sie z tym ze oczekuje konsekwencji, to maja byc meskie decyzje.
Co do jakosci modeli wiem ze w takim zespole trudno bedzie o spojnosc, ale mysle ze pewnie kosztem czasu opracowania bedziemy ciagnac slabszych ale zaangarzowanyc za uszy w gore na wyzszy poziom modelingu - co moze byc kozyscia dodatkowa z udzialu, oczywiscie trzeba miec podstawy bo co innego ciut poprawic, a co innego koniecznosc robienia wszystkiego od nowa.
Niemniej chetnych a swiadomych brakow zapraszam na poczatek do pracy nad torami a obserwujac nasze siatki i podpytujac o metody ich opracowania zalapiecie gladko wchodzac na wyzsze poziomy o co biega w te klocki.
To jest projekt na po godzinach nie na wyscigi zatem spokojnie jesli to co napisalem brznnialo groznie to mam tego swiadomosc i wiem jak to dziala bowiem sam pracuje i jakos musze dawac rade.
Na razie to tyle jakie s pytania sugestie ?