siema.
przedstawiam tuta jak zrobic dobra oponke bez zbytnego wysilku:D
jedziem:
1. zrobic opone. ja od razu zaaplikowalem jej ms x2 i dalem colapse to editale poly. dzieki temu nasz oponka od razu jest ladnie okragla.

2. material na bieżnik. ja swoj sam zrobilem. wyglada on jak bump map, ale uzywamy go w celu mapowania opony.

3. zapodajemy go na opone. dajemy UVW map, mapowanie cylindryczne, tiling U x tyle zeby ladnie sie bierznik rozlozyl na obwodzie, skalujemy Height zeby bieżnik sie rozciagnal na szerokosc. na screenie jest tiling x7 w material editorze, ale powinien byc bez posrednio w UVW mapie. sorka za blad. ja do mapowania wylaczylem siate. wygodniej tak jest.

4. u mnie tak wyglada zmapowana opona.

5. UVW map colapsujemy do editable poly.

6. nakladamy material opony na opone i dajemy na stos modyfikator VrayDisplacementMod. do Texmap wbijamy texture bieżnika uzyta do mapowania. pamietamy ze to co ma wystawac jest biale(bieżnik), reszta czarna. jezeli mamy na odwrot to dajemy w amount wartosc minusowa. amount okresla wysokosc przesuniecia. ja mam na 2.

7. renderujemy. mi wyszlo takie cos. niezle jak na 5 min roboty. zaznaczam ze mapa bieżnika musi byc bardzo dobrze wykonana. displace uwydatnia kazdy pixel. wiec krawedzie musza byc gladnie jak dupa niemowlaka. u mnie nie sa:( i to widac na renderku.

milego displejsowania:)
pozdro.