Autor Wątek: Rowerki  (Przeczytany 5292 razy)

StH

• Gość
Rowerki
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 18, 2006, 12:04:09 pm »
a ja śmigam na bicyclu starego bo ten mój z komunii jest już zamały na mnie :lol:

Thunder

• PCT Forum User
Odp: Rowerki
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 20, 2009, 20:34:25 pm »
widzę że dużo osób tu na rowerkach śmiga więc wypadałoby odświeżyć

tak więc sprawiłem sobie na ten sezon nowy rowerek. Jest nim Leader Fox Dragstar. Na razie wszystko standardowe. Będę modyfikował jak trochę kaski przez wakacje zarobie.
W planach wywalenie przerzutek i przerobienie na single speeda, przerzucenie tarczówki z przodu na tył (z przodu nie będzie hamulca) i wymiana siodła na jakiegoś slima. Ogółem jestem z niego zadowolony bo jak na tą kasę to sprawuje się bdb.
A tutaj parę fotek
http://img411.imageshack.us/gal.php?g=20090322093.jpg
ps. sry za to nieodwrócone zdjęcie ale znowu zapomniałem ^^

Radek

• Dłużnik PCH
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 21, 2009, 15:27:06 pm »
No to ja zaprezentuje wam swój rowerek który ujeżdżam na codzień :)

Rower marki Kalkhoff ma około 30 lat ale na swój wiek trzyma się nieźle. Kupiony przez mojego Ojca jakiś rok temu za 50zł  :>

Rzeczy wymieniane: przednia dętka, tylna opona (dętka nadal oridżinal)

Przerzutki SACHS oryginalne 2/5 bardzo fajny nie męczący układzik, ale na naciąg a manetki plastikowe, więc po 30 latach jedna już nie wytrzymała, ale spoko luz zamówiłem już nowe manetki też od SACHSa. :)

Hamulce jak widać na focie marki Weinmann działają bez żadnego zarzutu i z pewnością poleciłbym je każdemu kto chce wymienić swoje na coś w stylu "Vintage" :) mają nawet sprytny naciąg, widoczny na 2 focie dzięki któremu można bezproblemowo je "podciągnąć".

Opony też są leciwe, przód oryginalna Continental, tył polski Stomil 1 gatunku z roku 1978 - pozostałość z Ojcowskiej kolarzówki niestety więcej części nie mam z niej :c a szkoda.

Wozidło mam zamiar i już zacząłem przerabiać na kolarkę skutkiem czego jest brak tylnego błotnika oraz bagażnika, z przodu błotnik zostanie prawdopodobnież obcięty tak, że będzie tylko za widelcem dynamo też out i kierownice muszę jakąś dorwać od kolarki. Pomaluje go prawdopodobnie na czarno, chyba że macie jakiś inny pomysł to się zastanowię i nad nim. :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2009, 15:37:39 pm wysłana przez Radek »

Kubas

• PCT Forum User
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 21, 2009, 19:32:58 pm »
Ja w tym roku, po już dość mocnym wyeksploatowaniu mojego starego Unibike'a, sprawiłem sobie nowy rowerek.

Unibike Flite z 2008 roku, kupiony w lutym tego roku, specyfikacja nie różni się za wiele a trochę pieniędzy zaoszczędziłem ;) Zdjęcia zostały zrobione tuż po odebraniu paczki, stąd nie jest jeszcze cały złożony.

Hm, w porównaniu do mojego starego Missiona to jednak rower wyższej klasy  :D Nawet budżetowy XCR amortyzuje o wiele lepiej niż stary RST ;) Już nie mówiąc o porównaniu starych V-ek Tektro do hydraulicznych tarczówek Avida  ;D

Wiem, mam brudne ściany, podłogę, drzwi i inne elementy mieszkania widoczne na zdjęciu.

///M3riusz

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 21, 2009, 21:02:09 pm »
Ja mam NS'a Metropolis z 2007(?) roku. Wymienione siodło na Perv Fattie, opony na Schwalbe Crazy Bob i na razie tyle, bo reszta trzyma się dobrze. Zdjęcia nie mam, bo dawno nie jeździłem :(

Ale jak trzeba jechać w dalszą trasę, to biorę zawsze brata Cube LTD Team. Korba i manetki wymienione na Shimano SLX, siodło nie pamiętam jakie.

I AM BECOME DEATH

• POLISZ KARFAKERS
    • przemek.pro
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 21, 2009, 21:29:16 pm »
A ja jestem gruby i nie mam pieniędzy na rower. Wolałem wydać hajs na kawałek plastiku z drewnem w środku, na którym zsuwałem się z górek w zimie.

« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 21, 2009, 21:40:30 pm »
A ja brykam na pordzewiałym, nołnejmowym 6-letnim kredensie z tesko.

wermar2

• PCT Forum User
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 22, 2009, 20:30:29 pm »
Hm, w porównaniu do mojego starego Missiona to jednak rower wyższej klasy  :D Nawet budżetowy XCR amortyzuje o wiele lepiej niż stary RST ;) Już nie mówiąc o porównaniu starych V-ek Tektro do hydraulicznych tarczówek Avida  ;D
Możesz coś powiedzieć o tych tarczach hydraulicznych, jak się spisują, jaką mają skuteczność, jak sobie radzą z brudem itp? Jeździłem tylko na rowerach o tarczach mechanicznych, dla mnie to porażka, wolę stare poczciwe V, wiem, że wyhamuje nimi w większości sytuacji, nawet z dużych prędkości i mnie nie zawiodą. Natomiast słyszałem, że hydrauliki to brzytwa ;)

MicMic

• PCT Forum User
    • MicMic's Homepage
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 23, 2009, 09:58:52 am »
Nie wiem jak z ich czyszczeniem, ale co do mocy to nie ma porównania z mechanicznymi. Lekko naciśniesz i już zablokowane :P Nimi po prostu się nie da lekko hamować.
różowe słonie ninja w dżambodżetach

Siadły

• PCHTeam
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 23, 2009, 12:03:39 pm »
Moja kolarka made by CCCP. Ojciec ją odkupił za komuny od ukraińskiej grupy kolarskiej, gdy w okolicy był wyścig. Zmienione koła i siodełko. Opon nie montowałem kolarskich, ze względu na praktyczność.

www.siadly.com  |

Szutrem po ryju.

///M3riusz

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 23, 2009, 16:54:09 pm »
Jeździłem tylko na rowerach o tarczach mechanicznych, dla mnie to porażka
Jestem pewien, że były to rowery z supermarketu za 200zł...
W NS'ie mam tarczowe mechaniczne Avida BB5, do tego klamka FR5 i hamuje świetnie.

Kubas

• PCT Forum User
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 23, 2009, 17:44:10 pm »
Dokładnie, od momentu kiedy je mam jestem zdecydowanie zwolennikiem hydraulicznych tarcz :) Duża skuteczność hamowania, łatwość (zawsze ten sam niski opór klamki, nie ważne gdzie i ile jedziesz). Fakt, że musiałem trochę pojeździć, żeby się przyzwyczaić - na początku trudno było je wyczuć i nie hamować na maxa ;)

Jeśli chodzi o czyszczenie, to jeszcze tego nie robiłem, nie czuje póki co takiej potrzeby. Zauważ, że jednak tarcza jest stosunkowo "wysoko" w porównaniu do obręczy i V-ek, dlatego trzeba by się dość głęboko skąpać, aby ją porządnie zabrudzić.

Aha, no i jak byłem w styczniu na rowerku w lesie, to Vki na głębszym śniegu niestety odpadają ;)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 17:49:46 pm wysłana przez Kubas »

Thunder

• PCT Forum User
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 23, 2009, 18:14:14 pm »
Jeździłem tylko na rowerach o tarczach mechanicznych, dla mnie to porażka
Jestem pewien, że były to rowery z supermarketu za 200zł...
W NS'ie mam tarczowe mechaniczne Avida BB5, do tego klamka FR5 i hamuje świetnie.
dokładnie
też mam BB5 i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń, zajebiście hamuje