Autor Wątek: CZĄSTECZKA TUTORIAL  (Przeczytany 2701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

_vbl

• PCHTeam
    • http://www.pchteam.com
CZĄSTECZKA TUTORIAL
« dnia: Marzec 02, 2006, 18:59:55 pm »
witam ponownie. tym razem pokaze jak mozna w prosty sposob zrobic calkiem fajnie wygladajaca czasteczke:)

zaczynamy od zrobienia sphery. srednice to juz sami se ustalcie. oby byla spora bo to bedzie jadro czasteczki.

treaz robimy 3 male sphery. to beda nasze elektrony krazace po orbitach.oczywiscie mozna ich zrobic ile sie chce.

czas zabrac sie za robienie orbit.
wybieramy Create->Shapes->Cirle i robily okrag, nastepnie nazedziem Scale sklaujemy go w jednej osi zeby wygladal jak orbita.

Zeby bylo fajniej to ja swojego skopiowalem 2x i kazdego obrocilem o 60 stopni wzgledem poprzedniego.

To jak sobie zrobicie orbity to zalezy od Was.

Czas przypisac elektrony do orbit.
Zaznaczamy jednego i przechodzimy do zakladki motion.

W okienku Asign Controler wybieramy Position:Position XYZ i dajemy na znak zapytania ktory jest powyzej. Otwozy sie nam takie okno:

Wybieramy w nim Patch Constraint poniewaz interesuje nas staly ruch po zadanej trajektori. Po zaakceptowaniu bedziemy mieli do dyspozycji okienko Patch Parameters. Dajemy na Add Patch i wybieramy ktoras z orbit wykonanych wczesniej:

Po wykonaniu tych czynnosci nasz elektron powinen sie wysrodkowac na lini orbity. identycznie postepujemy z pozostalymi elektronami. Ja zrobilem 3.
Teraz wystarszy klepnac Play i cieszyc sie smigajacymi elektronami.
Oczywiscie mozna przypisac ile sie chce elektronow do jedenj orbity.

Na koniec mozna zrenderowac wszystko.  W opcjach Renderera zaznaczamy ze chcemy renderowac wszystkie klatki. Dajemy na Output File i zaznaczamy format video. POtem wybieramy kodeka i Render.

Oczywiscie trza jakies fajne materialy porobic  zeby to jakos fajnie wygladalo.

Peace

sponsor

• PCT Forum User
    • http://www.teksturka.prv.pl
CZĄSTECZKA TUTORIAL
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 02, 2006, 19:16:41 pm »
/me czeka az 3ds max sie wlaczy...

Wypas tutorial :D

Jak dam rade to pokaze rezultat ;)

C==8

G.

• PCHTeam
    • :: MGC Garage ::
CZĄSTECZKA TUTORIAL
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 02, 2006, 22:18:23 pm »
nic dodac nic ujac, teraz czekamy na tutka o materialach i renderowniu :P

StH

• Gość
CZĄSTECZKA TUTORIAL
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2006, 22:30:32 pm »
jestem za :D
albo nie, ja też stworzę tutka o wklejaniu obiektu 3d w 2d i wyrenderowanu tego bez żadnych oświetleń z efektem fotorealistycznym :D . Oczywiście jak vbl się zgodzi, bo to on mi wytłumaczył jak to się tobi :D

p.s. przynajmniej do czekoś się przydam :)

Kola

• PCT Forum User
CZĄSTECZKA TUTORIAL
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2006, 21:16:56 pm »
hehe ,ciekawy pomysl, jesli chodzi o tutki, to Wichur by mogl napisac jak zrobic taka wyczesana fele, tzn, nie jak zrobic sama fele ale jak zrobic zeby taki wyj****y render wyszedl...
........................................